DELO V SADOVNJAKU APRILA

PRVI KRAJEC

To obdobje je za sadovnjak še dokaj nevarno, saj še vedno lahko nastopi mraz, ki pomori cvetove na drevesih in občutno zmanjša pridelek. Kjer je mogoče in potrebno poskrbimo za škropljenje proti slani. Preden se popki odprejo, opravimo zadnje preventivno zimsko škropljenje s pripravki na osnovi bakra. S tem pomagamo rastlinam, da se bodo lažje borile pred napadi različnih glivic.

ZADNJI KRAJEC

Porežemo poganjke leske in malin. Obrežemo lahko tudi breskve po cvetenju. Če smo zamudili s precepljanjem starejših sadnih dreves, lahko to storimo še v tem mesecu. Seveda moramo imeti tudi pri aprilskemu cepljenju na voljo cepiče, ki še niso odgnali.cepimo lahko jablane, hruške, pa tudi koščičarje kot so marelice, češnje, nektarine, breskve, slive ter nešplje.

Presajamo sadna drevesa. Pregledamo opore pri že presajenih drevesih in preverimo, ali vezi niso morda pretesne. Odstranimo poganjke, ki so pognali pod mestom cepljenja.

Tla pod drevesnimi krošnjami, ki niso gosto porasla s travo, previdno prerahljamo z vilasto lopato, da ne poškodujemo drevesnih korenin in jih pognojimo z gnojili, ki jih izberemo glede na specifine potrebe posameznih rastlin. Z zemljo zagrnemo robide in maline.

Ko se začnejo brsti na sadnih drevesih napenjati, je čas za prvo preventivno škropljenje proti glivičnim boleznim kot so pepelasta plesen, sadna gniloba ali monilija, škrlup, listna pegavost, luknjičavost koščičarjev ipd. če rastline že cvetijo jih seveda ne smemo škropiti, saj bi s tem pomorili tudi koristne žuželke, zlasti opraševalce, kot so čebele.

Vir: knjiga »LUNIN KOLEDAR ZA SEJANJE, PRESAJANJE, POBIRANJE , STEKLENIČENJE« (Adriano del Fabro)

R.L.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook