DELO V VINSKI KLETI APRILA

Vinsko trto je mogoče obrezati tudi v aprilu.

Sicer pa v aprilu še naprej stekleničimo vino in pri tem pazimo, da pri stekleničenju v sode, v katerih hranimo vino, prodre čim manj zraka.

Vino, ki ostane v posodah mora biti vedno pokrito s plastjo ustreznega enološkega olja, ki preprečuje kvarjenje.

Če hranimo vino v pletenkah je priporočljivo, da mu dodamo sredstvo proti vinskemu kamnu (obnavljamo ga vsak mesec).

S tem preprečimo nezaželeno spremembo, ki se kaže v obliki bele plesni in povzroči, da vino dobi okus in  vonj po kislem (cik). Napolnjene steklenice shranimo v vodoravni legi, v najhladneši del vinske kleti.

Steklenice z belim vinom skladiščimo pri temperaturi 8°C – 12 °C, rdeče vino pa pri 12 – 15 °C.

Če smo uporabili zamašek iz kakovostne plute (plutovinasti zamaški morajo biti kompaktni, prožni ter ne preveč mehki ali preveliki. Poškodovan ali nekakovosten zamašek lahko vino pokvari, bodisi zato ker skozi pore doteka preveč kisika iz zraka ali zaradi značilnega okusa, ki ga zrak pusti v vinu.), ni bojazni, da bi stik z zamaškom vino pokvaril.

Če mislimo da je potrebno in koristno, lahko pretočimo rdeče vino za staranje. Vina, ki jih stekleničimo ob veliki noči, lahko ponudimo sicer že v juliju, vendar je bolj priporočljivo, da steklenice pustimo v kleti do septembra.

Vir: knjiga »LUNIN KOLEDAR ZA SEJANJE, PRESAJANJE, POBIRANJE , STEKLENIČENJE« (Adriano del Fabro)

R.L.

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook