Zanimivosti objavil

Dišavnice in pripravki zelišč v kuhinji

Dišavnice, zelišča in začimbe v kuhinji nikoli niso glavne sestavine, vendar so pri pripravi najrazličnejših jedi nepogrešljive. Jedem obogatijo okus in vonj zato se je njihova uporaba sčasoma ustalila in uveljavile so se še kako koristne kulinarične tehnike. Z dišavami spreminjamo okus jedi. Velikokrat v zgodovini so imele različne začimbe in dišavnice pomembno vlogo kot trgovsko blago in velikokrat razlog za vojne, pa tudi za zavezništva.

Zeliščni čaji

V mnogih kulturah je pitje čaja pravi obred, predvsem družaben, v nekaterih državah pa celo religiozni obred. Večinoma je povezan s pitjem pravega čaja, vendar ponekod čaj iz zdravilnih zelišč pomeni podobno. Včasih so krepilne in druge čaje uporabljali za preprečevanje bolezni, danes pa jih povečini povezujemo s boleznijo. Ponekod še vedno najdemo stare recepte za domače čajne mešanice, ki so jih nekoč uporabljali. V okusnih mešanicah so po izkušnjah zmešana zelišča proti prehladom, težavam s sečili in za krepitev organizma.  Tudi rahel pomirjevalni čaj iz melise lahko prispeva k zaupnemu pogovoru in k prijetnemu razpoloženju. Čaj za prebavo lahko po obilnem obroku nadomesti najrazličnejše tablete. Uporaba čajev v kulinariki nima posebnih omejitev in je prepuščena spretnim rokam gospodinje, ki po svojem okusu sestavi okuse in aroma najrazličnejših zelišč.

Zeliščna olja in kisi

Ko pripravljamo zeliščno olje ali kis uporabimo posamična zelišča ali več zelišč skupaj. Le od izbranih zelišč, sta odvisna aroma in kakovost. Še najbolje je, če vsak sam zase ugotovi najboljšo recepturo, saj prav ta individualnost daje neskončne možnosti ustvarjanja. Za zeliščno olje uporabimo kakovostno sončnično ali koruzno olje, za nekoliko bolj blage kombinacije. Za ljubitelje primorske kuhinje in močnejših okusov, je primerno oljčno olje. Pri kisih je podobno. Beli vinski kis je po okusu dosti bolj nevtralen, kakor jabolčni ali rdeč vinski kis. Najprimernejša zelišča za zeliščno olje ali kis so česen, drobnjak, brinove jagode, rožmarin, sivka, bazilika, pehtran, komarček, koper, žajbelj, šetraj, timijan, lovor, poper v zrnu, ingver, nageljnove žbice, muškatni orešček in male pekoče paprike. Kis lahko postavimo na sončno mesto ali okensko polico, olja pa na sonce nikakor ne dajajmo, saj postane žarko.

Zeliščno maslo in skutni namazi

Mlečni izdelki kot sta skuta in maslo so lahko podlaga za zeliščne pripravke. Večinoma jih ponudimo kot namaze ob hladnih narezkih in preprostih prigrizkih. Izbira zelišč za zeliščno maslo ali skutin namaz se začne pri česnu, šalotki in drobnjaku. Pogosto so v receptih tudi peteršilj, rožmarin in timijan. Med uporabna zelišča spadajo še bazilika, pehtran, žajbelj, citronka, melisa, majaron, šetraj, origano, krebuljnica, kreša, kapucinke in včasih poprova meta. V maslo in namaze pa lahko dodamo tudi zrna zelišč, kot so kumina, koriander in komarček.

Likerji in grenčice

Zelišča, ki dobro učinkujejo na prebavo, so že davno tega začeli uporabljati v najrazličnejših pijačah. Zelišča namočimo za nekaj časa v žganje in kasneje dodamo določeno količino v vodi raztopljenega  sladkorja. Mnogi likerji morajo za nekaj časa odležati, da dobijo značilno aromo. Podobno se pripravljajo grenčine, za njih se izberejo zelišča in korenine s več grenčičnimi snovmi, doda pa se manj vode in sladkorja.

Vir: Janko Rode- Zelišni vrt, domača lekarna

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook