Čebelarstvo objavil

Dnevi APITERAPIJE – v Mariboru

ki bodo potekali od 29. do 31.3.2012 na Fakulteti

za kmetijstvo in biosistemske vede Hoče.

 
 

Čebelarska zveza društev Maribor – Sekcija za apiterapijo dr. Filipa Terča je ob svetovnem dnevu apiterapije s soorganizatorji pripravila tridnevni simpozij, na katerem bodo priznani strokovnjaki s področja medicine in zdravstva iz Slovenije in tujine predavali o zdravljenju s pomočjo apiterapije. Simpozij apiterapije se je, zaradi odlične vsebine in predavateljev uvrstil tudi na seznam dogodkov Evropske prestolnice kulture.

 

VSEBINA SIMPOZIJA

Apiterapija je medicinska metoda pri kateri se uporabljajo čebelji pridelki za preprečevanje in zdravljenje bolezni ter nadaljnjo okrevanje. Med čebelje pridelke poleg medu uvrščamo še propolis, cvetni prah, matični mleček, čebelji vosek, pa tudi čebelji strup in čebelji aerosol, ki nastaja v poletnih mesecih v čebeljih panjih oz. naših čebelnjakih. Predavanja in okrogle mize se bodo odvijale v avditoriju FKBV v Hočah, Pivola (grad Hompoš, bivši Pohorski dvor) od 29. do 31. marca  v popoldanskem času med 15.00 in 19.30 uro v četrtek in petek, v soboto pa od 9.00 do 14.15. Teme simpozija so grupirane po vrstah čebeljih pridelkov: v četrtek med in cvetni prah, v petek čebelji vosek in čebelji strup, v soboto propolis in matični mleček. Njihova uporaba bo obravnavana iz vidika: ustnih in zobnih bolezni, diabetesa, zdravljenja ran, onkologije, hepatitisa, srčnih in žilnih bolezni, imunologije in prehrane bolnikov ter kozmetike.

 

Zaradi popularizacije masaže z medom, ki omogoča enostavno razstrupljanje telesa, pa tudi ugotavljanje slabšega delovanja posameznih organov, smo organizirali tri enodnevne tečaje masaže z medom v istih dneh v dopoldanskem času med 9.00 in 12.30, ki jih bo vodi Miljen Bobić iz Centra za apiterapevtsko svetovanje iz Bonna iz Nemčije.

 

 

TISKOVNA KONFERENCA OB OTVORITVI SPOMINSKE RAZSTAVE

Ker bo s simpozijem počaščen spomin na pionirja apiterapije in čebelarja dr. Filipa Terča in zaslužnega meščana Maribora bo v sredo, 28. marca v prostorih Univerzitetne knjižnice Maribor ob 12.00 otvoritev spominske razstave v njegovo čast. Otvoritvi razstave bo sledila tiskovna konferenca na katero vas vljudno vabimo. V petek, 30. marca pa bo ob 13.00 tudi spominska slovesnost ob grobu dr. Filipa Terča na Pobreškem pokopališču.

 

Kontakt in več informacij: Vlado Pušnik, tel. 041 610 110 ali e-mail na: zveza@czdm.si.

 

 

 

V kolikor želite več informacij o apiterapiji vam prilagamo pregled zgodovine in razvoj apiterapije.

 

 

ZGODOVINA IN POMEN APITERAPIJE

Začetki apiterapije segajo v daljno preteklost, saj so jo uporabljale številne kulture kot so egipčanske, grške, kitajske, indijske, babilonske, hetitske, sumerske in druge civilizacije. Pri številnih staroselskih plemenih v Afriki in južni Ameriki lahko spremljamo uporabo in učinkovanje te metode še dandanes. Sodobna apiterapija se je začela z letom 1888, ko je Filip Terč, zdravnik češkega rodu, ki je živel in delal v Mariboru, objavil članek o klinični uporabi čebeljega strupa pri revmatizmu in spodbudil razvoj sodobne apiterapije po vsem svetu. Njegov dan rojstva  30. marec  je mednarodna čebelarska organizacija Apimondia proglasila za mednarodni dan apiterapije.

 

Čebelarska zveza društev Maribor je leta 2007, zaradi velikega zanimanja čebelarjev za apiterapijo, ustanovila »Sekcijo za apiterapijo dr. Filipa Terča.« Prva naloga članov sekcije je bila ureditev in uvrstitev Terčevega groba med kulturne spomenike Maribora. Vzporedno je spodbudila ustanovitev komisije za apiterapijo v okviru Čebelarske zveze Slovenije leta 2007. Prav tako so tudi organizirali obisk delegacije nemške zveze za apiterapijo leta 2008. Sekcija je s svojem programu  zastavila naslednje cilje: sodelovanje na čebelarskih prireditvah doma in v tujini, seznanjanje širše javnosti z apiterapijo ter promocija in organizacija apiterapije v slovenskem prostoru. Poleg tega je zasledovala še dva pomembna cilja: vrniti čebelje pridelke v vsako slovensko hišo in vse ustanove, kjer oskrbovancem in varovancem zagotavljajo kakovostno in zdravo življenje in ob poplavi farmacevtskih izdelkov in prehranskih dodatkov vrniti čebelam ugled, ki si ga zaslužijo pri ohranjanju zdravja ter preprečevanju in zdravljenju bolezni. Doslej je potrjeno ugodno delovanje čebeljih izdelkov pri več kot 500 različnih bolezenskih stanjih in težavah.

 

Že osnovni čebelji pridelek, med, je idealno energijsko hranilo, odlično poživilo in zdravilo za različne bolezni. Zaradi enostavnih sladkorjev, ki jih vsebuje, je med sladek, druge sestavine pa mu dajejo žlahtnost »življenjskega eliksirja,« za kar ga imenujejo tudi »hrana za bogove.« Uporabljamo ga lahko v preventivne namene (otroci, nosečnice, športniki, rekonvalescenti, starejši ljudje) ali kot zdravilo za različna obolenja in težave. Redno uživanje medu izboljšuje in ohranja odpornost organizma, s čimer preprečuje pojav različnih bolezni kot so viroze, prehladna obolenja dihal, bolezni prebavil, aterosklerozo in druga obolenja srca in ožilja. Pomembne zdravilne lastnosti imajo tudi drugi čebelji pridelki: propolis, cvetni prah, čebelji vosek, čebelji strup in še zlasti matični mleček.

 

 

Poleg tega vpliva mikroklima čebelnjaka zelo ugodno na človekovo psihofizično počutje. Nekaj ur v čebelnjaku, kjer vdihavamo aerosol (zrak, nasičen z eteričnimi vonji) in pozitivni energetski naboj v neposredni bližini čebelje družine krepita imunski sistem, ugodno vplivata na obolenja dihal, zmanjšujeta stresno simptomatiko in dvigujeta splošno počutje. Tudi pri nas obstajajo prirejeni čebelnjaki s ponudbo »aromaterapije«.

Našim prednikom smo lahko hvaležni, saj so ustvarili čebelnjak, ki predstavlja idealno lokacijo za izvajanje apiterapije, v kolikor je ustrezno temu prilagojen.

 

Čebele in njihovi pridelki predstavljajo človeku že dolga tisočletja velik dar in izziv, da jih razišče, uporabi in z njimi vpliva na izboljšanje počutja in zdravja. Trenutno je apiterapija  namenjena predvsem preventivi, torej krepitvi naravnih in pozitivnih energij človeškega telesa. Slovenija, idealna krajina za čebelarstvo in dom kranjske čebele, ki je ena izmed najbolj kakovostnih čebeljih pasem, je doslej naredila premalo za razvoj apiterapije. Upamo, da se bo s spoznavanjem in njeno uporabo odprlo novo poglavje ter, da bo slovenska javnost spoznala in sprejela izkušnje naših prednikov in tudi drugih narodov, kjer je apiterpija v uporabi že tisočletja ter začela s pridom uporabljati to naravno metodo. V naravi je moč!

Čebelarska zveza društev Maribor 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook