Zanimivosti objavil

Dobre lastnosti fižola

Fižol je vrsta zelenjave, ki jo premalo cenimo, predvsem nismo ozaveščeni, da vsebuje visoko energijsko vrednost.  Poznamo fižol visoke in nizke sorte. Zgodnje sorte nam dajo pridelek že prej kot v dveh mesecih. Najbolj avtohtone sorte pri nas pa se delijo še na :

          Zorin – srednji pozni nizki fižol

          Češnjevec – srednji pozni nizki fižol

          Jabelski  pisanec- srednje zgodnje visoki  fižol močne rasti za zrnje

          Jeruzalemski fižol- srednje zgodnje visoki  fižol  za sveže uživanje

          Klemen – srednje pozni visoki fižol za sveže uživanje ali zrnje

          Maslenec – srednje pozni visoki fižol za uživanje strokov

          Cipro – srednje zgodnji visoki fižol za sveže uživanje strokov ali zrnje

 

V sedanjosti je fižol razširjen po celem svetu, število križanih sort pa je mnogo. Že pred prihodom fižola čez ocean, so naši predhodniki gojili druge stročnice. Dejstvo je, da pri nas fižol odlično uspeva. Vendar s sajenjem ni dobro prehitevati, saj mu lahko spomladanski mraz tudi škoduje.

 

Fižol vsebuje tudi veliko beljakovin. Na 100g suhega fižolovega zrna  vsebuje okrog 330g kalorij, svež pa desetkrat manj in posledično velja za nizkokalorično živilo. Fižol vsebuje beljakovine ,  kalij, magnezij, železo,mangan ter ogljikove hidrate.

 

Pomemben podatek pa je, da prav z fižolom lahko zmanjšamo možnost za nastanek rakavih bolezni. Primeren je tudi, za srčne bolnike, saj znižuje raven holesterola.

 

Primeren pa je tudi za sladkorne bolnike. Priporočljiv je za čiščenje črevesja, zmanjšuje možnost za nastanek polipov, pomemben je za jetra in ledvice , saj pomaga pri odvajanju vode iz telesa.

 

Neprijetna stran fižola pa je ta, da se v črevesju tvorijo plini kot stranski produkt delovanja prebave. Nasvet naših prednikov je, da je treba fižolu med namakanjem  večkrat zamenjati mlačno vodo, saj se tako lahko izločajo snovi, ki povzročajo snovi, ki povzročajo napenjanje.

 Vir: revija Jana, 4.4.2013

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook