Čebelarstvo objavil

Drevo za čebele – Korejska evodia

V poznem poletju je izbira za pašo vedno manjša, zato se čebele še posebej razveselijo drevesa s dišečimi socvetji. Korejska evodia prihaja iz zmerno toplih pobočij Azija in je cenjeno okrasno drevo, imenovano tudi drevo za čebele. Tetradium daniellii, je botanično ime za prelepo drevesno vrsto korenske evodie, ki spada v družino rutičevk- Rutaceae. Evodia je eden izmed mnogih sinonimov, ki sicer raste le v tropskih območjih. Spada med velike listavce in doseže višino tudi kar do 10 metrov. Če ima korejska evodia dovolj prostora  se pogosto razvije več debel. Listi so bleščeče zeleni, peclji pa so lahko rdečkasti. Ploščata socvetja tega drevesa na daleč nekoliko spominjajo na socvetja bezga, a posamezni cvetovi niso tako bogato okrašeni s cvetnimi lističi. Cvetovi so bele barve zacveti pa v juliju in v začetku avgusta. Cvetni peclji so rdeče barve, prav takšne barve pa so tudi plodovi, ki se razvijejo iz cvetov. To so najprej zaprte kapsule, ki se jeseni odprejo, v njih pa vidimo črna semena. Ne le čebele, zanimivi cvetovi privlačijo tudi metulje, plodovi pa ptiče.

Gojenje tega drevesa je dokaj enostavno, za rast potrebuje sončno do polsenčno rastišče, še posebej so ji všeč bogato gnojena vrtna tla, kar pa ni pogoj. Primerna je tako za urbane zasaditve, kakor tudi tam, kjer so pogoji za rast manj idealni. Pojavljajo se po parkih in po drevoredih v vseh predelih zmerno toplega podnebja. Če se potrudimo in drevo ohranjamo v dobri kondiciji, poskrbimo, da mu ne primanjkuje vode in hranil v tleh, potem bo veliko manj dovzetno tako za bolezni, kakor tudi za škodljivce. Lahko se pojavijo listni zavrtači, a posebna tretiranja niso potrebna. Sadimo jo na dobro odcedno mesto, ki ga založno pognojimo z organskimi gnojili z dolgotrajnim delovanjem. Obrezujemo jo po potrebi, izrežemo suhe in poškodovane veje ter po želji oblikujemo krošnjo. Če jo zasadimo kot samostojno drevo, bo razvila okroglo krošnjo, ki je zanimivo, pa ne glede na to kateri letni čas je. Evodia je na prodaj v nekaterih vrtnih centrih in drevesnicah, a sadika na žalost dosega kar visoko ceno. Če želimo znižati stroške nakupa, jo lahko preprosto vzgojimo iz semena. To razmnoževanje je sila enostavno, saj drevo iz semena odlično kali. Posejemo ga v jeseni, kar na prosto. Seme lahko tudi naberemo, ga posušimo in očistimo ter ga shranimo, le takšno bo dobro kalivost ohranilo še nekaj časa.

Evodia je ena od dreves, ki jih premalo poznamo, a si vsekakor zasluži veliko večjo pozornost. Zaradi oblike krošnje je izvrstno drevo, ki nam daje na domačem vrtu prijetno senco, v jeseni pa nam vrt popestri s sončno rumeno barvo listja. Ima okrasno vrednost, obenem pa je cvetoča evodia odlična poletna paša čebel. In še zanimivost, evodia je pri nas dobro prezimna rastlina, v okolici Ptuja je iz tega drevja zasajen drevored, pobudo zanj pa so dali čebelarji.

 

Vir:  http://www.klubgaia.com/Vrtnarski-nasveti

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook