Zanimivosti objavil

EKO NASELJE KOVCHEG

Nasploh so ljudje v Rusiji še vedno močno povezani z zemljo in naravo. Kljub močnemu vplivu industrializacije, tehnološkega napredka in pritisku marketinške ekonomije, se ta vez ni pretrgala. Ravno nasprotno, na miljone ljudi ima danes v Rusiji majhno podeželsko posestvo z vrtom, letno kuhinjo in sadovnjakom. Mnogi tako vzporedno z redno službo pridno skrbijo za svoj pridelek zelenjave in sadja, ki ga lahko potem veselo okušajo v svojih obrokih skozi vse leto. Zato se ni čuditi, kako znajo Rusi še danes pridelati ogromno krompirja, korenja in kumaric brez umetnih gnojil ali pesticidov. Poleg tega pa tudi vse več ogromnih farm sedaj koristi raje organske pripomočke namesto kemikalij.

Tako je spomladi leta 2001 skupina okoljevarstvenikov predstavila svoj projekt ekološkega naselja uradnim organom v okrožju Maloyaroslavete, v regiji Kaluga.

Seveda županovi možje sprva niso razumeli, zakaj se gre in so ure in ure premlevali samo izraz »eko«, preden so sploh prišli do predstavitve ideje o naselju. Vodje projekta so zahtevali večje površine za posestva (vsaj 1 hektar za 1 družino) in možnost pogozditve, gojenje raznega grmičevja in kreiranje manjših jezerc. Glavni pogoj je dovoljenje za stalno prebivališče in to ljudem, ki so pripravljeni živeti in kmetovati po načelih sonarnega bivanja. »Aha, zdaj mi je jasno«, je rekel župan, » kot v stari Rusiji – skupnost istomislečih, samo sedaj pač z novo moderno miselnostjo. Seveda, ni problema, to bi šlo, tega smo navajeni:« Tako je ogromen kompleks (približno 500 hektarov) obdelovalne zemlje bil dodeljen ekološkemu obdelovanju in projekt je zaživel.

Eko naselje Kovcheg se nahaja v regiji Kaluga, 140 km jugozahodno od Moskve. Pri njih ni veliko pravil, tako da prebivalci živijo zelo različno. Nekateri so še vedno redno zaposleni, drugi spet stremijo k popolni preprostosti in minimalizmu. Vsi pa srečno živijo v svoji hišici iz naravnih okoliških materialov (les, slama, glina), ki so si jo postavili z lastnimi rokami. Ogrevajo se z lesom iz bližnjega gozda, za katerega vestno skrbijo, vodo imajo iz svojih vodnjakov ali izvirov in seveda ne manjka tudi tradicionalna Ruska sauna.

Posestvo se rasteza na 120 hektarih bivših obdelovalnih površin, in je obdano s 400 hektari gozda in manjšo reko, ki teče po severni meji celotnega kompleksa. Naselje je razdeljeno na 79 delov po en hektar in na sredini je 8  hektarov rezervirano za skupinske projekte prebivalcev. Glavna ideja projekta je zelo enostavna:

   vsak posameznik ali družina ima en hektar zemlje, kjer si lahko ustvari svoj raj

    na vsaki od teh posesti je že prej bilo zasajeno mnogo grmičevja in dreves (vsaj 30% površine), saj je po načelih permakulture to zelo pomembno za preživetje

      vsaka družina ima vse potrebno, da lahko živi preprosto in srečno življenje (svojo hišo, organsko hrano, svež zrak, izvirsko vodo in čisto okolje, kar daje temu projektu pečat idealnosti za zdrav razvoj otrok in boljšo prihodnost

       za skupne odločitve glede novih projektov naselja se odločajo skupno z glasovanjem

      s sopomočjo in sodelovanjem je njihovo življenje zelo olajšano in v harmoniji z naravo

      vsakdo je zadolžen za neko področje in je sprejel odgovornost v naselju (izobraževanje, odnosi z uradnimi organi, vzdrževanje strojev, čiščenje snega,…)

      dovoljenje za stalno prebivališče

  obvezno je organsko poljedelstvo brez herbicidov in pesticidov, zelo dobrodošla je permakultura in tradicionalno obdelovanje zemlje

      življenje brez tobaka in alkohola

      obvezno je kompostno stranišče

      brez ubijanja živali, zaželjen je vegetarijanski način prehranjevanja

      brez zidov in ograj med posestvi.

P.K.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook