Zanimivosti objavil

EKO POSESTVO »ORLOV LET«

Orlov let se nahaja na izjemno dobri lokaciji za ekološko obdelovanje zemlje. Posestvo je obdano z gozdovi in daleč proč od glavnih prometnic ter se razprostira na okrog 7 hektarih plodne zemlje, ki ni bila kemijsko tretirana od leta 1988. Zelo blizu je tudi vhod v narodni park zaščitene narave Kopački rit, ki je le 6 kilometrov oddaljen od Osijeka. Posestvo je dobilo ime samo po sebi, saj ga vsak dan preletijo orli, kot tudi druge ptice, ki bivajo v Kopačkem ritu. Tu je v podporo razvoju eko turizma zgrajena tudi prva lesena eko hiša na Hrvaškem. Za gradnjo so uporabili borov les in za kritino trsje iz Baranje.

Obiskovalci, ki redno prihajajo na Orlov let niso le ekološko ozaveščeni ljubitelji narave, zdrave hrane in vaškega načina življenja, temveč je vsako leto vse več tudi organiziranih skupin otrok iz vrtcev in šol. Njihovi obiski so največkrat kot terenski pouk na prostem, delavnice in razni drugi projekti. Mnogi učitelji in vzgojitelji, ki so že obiskali družinsko posestvo Orlov let, pa so dali pobudo skupaj z Agencijo za vzgojo in izobraževanje RH za nove oblike učnih vsebin, ki bodo vsakemu učencu preko praktičnih izkušenj ob stiku z naravo še posebej pripomogle v prihodnosti.

Eko posestvo Orlov let je osnoval dipl.ing. poljedelstva Goran Gusak iz Kopačeva (občina Bilje)  že na samem zažetku ekološke pridelave na Hrvaškem. Leta 2001 je projekt vpisan v državni ekoregister pod številko 7 in je pod nadzorom uprave Agribiocert. Zato lahko tu dobite mnogo zdravih in ekoloških izdelkov. Glavni cilj projekta je ekološka pridelava hrane in eko turizem. Posestvo nudi ekološko pridelano sadje in zelenjavo, starinski tradicionalni način predelave in konzerviranja hrane, možnost vožnje s kočijo ali vpreženimi sanmi po mejah Kopačkega rita, jezdenje, ogled in skrb za domače živali, bivanje v eko hiši.

Posestvo obiskuje vse več ljudi, saj se zavedajo pomembnosti ekološke pridelave hrane za bolj zdrav način prehranjevanja. Za ta namen je zgrajena tudi večja vrtna uta, ki lahko sprejme tudi do 150 obiskovalcev. Tu se odvijajo razna predavanja, kot tudi skupna priprava in kuhanje pridelkov s posestva po navodilih avtohtonih baranjskih receptov.

Vsa polja na posestvu so popolnoma odprta za vse obiskovalce, ki si lahko samostojno naberejo poljubno sadje ali zelenjavo. Predelano sadje in zelenjava (sokovi, sirupi, kisline, delikatesni artikli, vino, …) je obdelano z biološkimi postopki in po navodilih starih receptov z ročnim načinom predelave. Zagotovo boste na tem posestvu in tu pridelani hrani začutili tisto tanko nit okusa iz prejšnjih časov, ki jo lahko začutite le v čistih ekoloških pridelkih.

 P.K.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook