Kmetijstvo objavil

Ekološka žita se širijo, pridelek pa je slab

Zaloge žit, ki so pridelana ekološko, so nizke in tako so tudi cene temu primerno visoke. Pa vendar je dolgoročno gledano edina možnost visokega dohodka za pridelovalce poudarek na kakovosti tega žita.

Cene ekloških žit so še vedno v vzponu, aktualna cena krušnih eko žit (ki vsebujejo 11,5% surovih bejakovin in 26% lepka) še vedno raste, trenutno pa se giblje okoli 450 eurov za tono. Pridelek je slab, cene pa tako visoke niso bile že od 80. let, ko je bila ekološka pridelava še nišna, izdelki pa na prodaj le v specializiranih prodajalnah ter pri kmetih.

Poleg slabega vremena v času žetve leta 2010, so za tako visoke cene krivi še skromen pridelek in slaba kvaliteta. V Nemčiji je količina žit v primerjavi s stanjem 2009 padla kar za 13 odstotkov. Površine, namenjene ekološki pridelavi žit, so se v Evropi povečale (v letu 2009 za 140 hektarjev)e, kjlub temu pa pridelek ne zadostuje vedno večjemu povpraševanju.

Poraba ekoloških žit pri nas ostaja stabilna, cena enega kilograma rženega mešanega kruha pa je že nekaj časa tri evre. Sicer pa je v Sloveniji v letu 2010 padla za sedem odstotkov.

Vir:

http://www.kmeckiglas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3569&Itemid=101 (10.07.2010)

 

 Objavil/a: Nina Pirc

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook