Sadjarstvo objavil

Ekološke kmetije so tudi v Zasavju

Člani Združenja ekoloških kmetov Zdravo življenje iz Lukovice so v
Zagorju znova pripravili ekološki sejem. Na njem so se predstavili
pridelovalci ekološke hrane in drugih izdelkov. Presenetljivo je zgolj
to, da je v združenju tudi veliko zasavskih kmetov, ki uspešno
promovirajo svoje pridelke iz ekoloških kmetij. Na prvi pogled
onesnaženo Zasavje in ekološka hrana nimata veliko skupnega. A očitno
ekološka jabolka, krompir in solata rastejo tudi v Zasavju…
Člani Združenja ekoloških kmetov Zdravo življenje iz Lukovice so v
Zagorju znova pripravili ekološki sejem. Na njem so se predstavili
pridelovalci ekološke hrane in drugih izdelkov. Presenetljivo je zgolj
to, da je v združenju tudi veliko zasavskih kmetov, ki uspešno
promovirajo svoje pridelke iz ekoloških kmetij. Na prvi pogled
onesnaženo Zasavje in ekološka hrana nimata veliko skupnega. A očitno
ekološka jabolka, krompir in solata rastejo tudi v Zasavju

“Seveda
je ekološko kmetovanje v Zasavju povsem možno. Pridobitev ustreznega
certifikata pa je zahteven in zelo strog postopek, pooblaščeni
strokovnjaki večkrat na leto jemljejo vzorce iz ekoloških pridelkov in
jih kontrolirajo. Če opazijo kar koli sumljivega v zemlji ali izdelku,
lahko licenco takoj odvzamejo,” je zatrdil Janez Hribar, ki se ukvarja z
ekološko izdelavo peciva in kruha. Kot večina drugih priznava, da je za
ekološko kmetovanje primerno predvsem obrobje Zasavja. Okolica večjih
industrijskih obratov je preveč onesnažena. “Vseeno sem prepričan, da je
zelenjava iz obrobja Zasavja bistveno bolj zdrava in ima manj vsebnosti
zdravju škodljivih snovi kot kakšna solata, ki raste na obrobjih
Ljubljane,” dodaja Janez Hribar. Zasavski ekološki kmetje se zavedajo
svojih omejitev, zelenjavo jih prideluje bolj malo. Več se jih ukvarja s
sadjarstvom. “Vplivi industrije so na srečo zaradi geografskih ovir
precej omejeni in zemlja je na naši kmetiji pri Izlakah povsem primerna
za ekološko drevesnico, ki jo imamo. Nekaj pridelamo tudi sadja, vendar
je poudarek na sadikah,” je povedala Mojca Ocepek in v dokaz pokazala
svoja, na oko precej manj privlačna jabolka od tistih, ki jih prodajajo v
trgovinah: “Zagotavljam vam, da so čvrsta in zdrava in okusna.”

V
Zasavju sta tudi dve od tridesetih slovenskih biodinamičnih kmetij. “To
je še korak naprej od ekoloških kmetij. Pridelovanje sadja in zelenjave
temelji na še bolj ekoloških načelih in postopkih, procesi pridelave so
še bolj zapleteni in veliko težji. Rezultat je še bolj zdrava hrana,”
pravi Branimir Bajde, lastnik biodinamične kmetije na Ključevici nad
Dobovcem. Pridelava hrane na teh kmetijah je že kar malo ezoterična, saj
kmetovalci upoštevajo tudi razne zemeljske energije, horoskope in
podobno. “Biodinamičnih kmetovalcev nas je malo, vendar imamo svoje
združenje, v katerega je vključenih okoli dva tisoč vrtičkarjev.”

Vir: Dnevnik

OBJAVIL/A KMETIJA

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook