Zanimivosti objavil

Ekošola- na mladih svet stoji

Ekologija postaja vedno bolj popularna tema-pa saj je tudi že skrajni čas, saj moramo skupaj rešiti, kar se še rešiti da in ker se je najbolj pametno učiti že v zgodnji mladosti, bomo tokrat predstavili program Ekošola.

Gre za program, ki je mednarodno uveljavljen in temelji na celostni okoljski vzgoji in izobraževanju, namenjenemu povečanju in spodbujanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju pri otrocih, učencih in dijakih. Šolam, ki so pri vključevanju v ta program najuspešnejše, se vsako leto podelijo mednarodna priznanja-zelene zastave, ki so edino javno in mednarodno priznanje slovenskih šolam za okoljevarstveno delovanje, ki se sklada z mednarodnimi kriteriji FEE (Foundation for  Environmental Education).

Izvajalci Ekošole so prepričani, da bistvo odgovornega odnosa do okolja ni zgolj posredovanje znanja in na drugi strani njegovo pridobivanje, temveč je treba teorijo prenesti tudi v prakso z dejavnim spreminjanjem kulture obnašanja in ravnanja. Program temelji na 7 korakih, je primerljiv z okoljskim standardom kakovosti ISO 14001 in predstavlja postopek dela posamezne ustanove, da pridobi in kasneje tudi ohrani zeleno zastavo kot priznanje in hkrati prepoznavni znak. V program Ekošola so vključene slovenske izobraževalne in vzgojne ustanove.  

Osnovno načelo Ekošole je to, da bodo naši najmlajši kmalu sprejemali pomembne odločitve in nanje vplivali na več ravneh svojega življenja in tako skozi dejavnosti v programu postajajo ambasadorji uresničevanja trajnostnega razvoja in vplivajo tudi na odrasle, ki pri svojih navadah, žal, niso vedno vzor. Temelji programa vsebujejo prepričanje, da skrb za človeka vključuje varovanje zdravja, izgradnjo medsebojnih odnosov, kakor tudi skrb za naravo in okolje, da je okoljska vzgoja sestavni del vsebin predmetov v izobraževalnem programu, ipd.

Cilj programa je vzgoja otrok v to smer, da jim skrb za okolje postane del vsakdanjika, drugi cilji pa so še: spodbujati kreativnost, uvajati vzgojo za okoljsko odgovornost, razvijati pozitivne medsebojne odnose, ter med drugim še povezovati Ekošole v Sloveniji, EU in širše.  

Ustanove se lahko vključijo v program Ekošola tako, da izpolnijo prijavnico-najprimernejši čas za to je začetek novega šolskega leta. Poleg obveznega programa pa so v Ekošoli na voljo še dodatni projekti, razpisani s strani nacionalne koordinacije.

Na mladih resnično stoji svet in ni napak, da jim damo možnost, da kakšne stvari naredijo boljše, kot pa smo jih sami. Če se bodo na varovanje okolje privadili zgodaj, jim tudi kasneje to ne bo predstavljalo večjih težav, to pa pomeni, da je upanje na boljšo prihodnost na področju ekologije toliko večje.

Več o Ekošoli pa na www.ekosola.si.

N.P. 

 

Vir:

http://www.ekosola.si/predstavitev-ekosole/ (25.06.2012) 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook