Zanimivosti objavil

EKOTRŽNICA z živili iz nadzorovane ekološke pridelave

Lokacija:

Pogačarjev trg v Ljubljani / Osrednja ljubljanska tržnica  

Obratovalni čas:

Ob sobotah od 8. – 14. ure – polni obseg

Med tednom od 8. – 14. ure – posamezne stojnice v poletni sezoni

Ob sobotah ekotržnica deluje v polnem obsegu (25 stojnic).

 Ponudniki na ekotržnici so ekološki kmetje iz vse Slovenije, ki na tržnici prodajajo predvsem sezonsko zelenjavo, sadje, žita in mlevske izdelke, sokove, čaje, zelišča, kis, olja…

Na ekotržnici je na vsaki prodajni stojnici kupcem vedno na vpogled izobešen certifikat, ki dokazuje, da so živila pridelana/predelana po standardih ekološke pridelave.

 


 Slika: Izdelki iz ekološko pridelanega kozjega mleka.  

 Poleg tega so ekoživila na prodaj tudi v pokritem delu tržnice: kruh, pecivo in mlevski izdelki; meso; izdelki iz ovčjega mleka (ekosirarstvo : ovčji sir, jogurt, maslo, skuta…).

 Ekotržica deluje na Pogačarjevem trgu, ki je del osrednje ljubljanske tržnice. Odprta je od 8. do 14 ure, in sicer ob sobotah v polnem obsegu (25 stojnic), v poletni sezoni pa posamezne kmetije prodajajo tudi med tednom.

 Delovanje in razvoj ekotržnice koordinira Inštitut za trajnostni razvoj (ITR), razvila pa se je v okviru projekta “Preusmerjanje kmetij v MOL v ekološko kmetijstvo” s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana in v sodelovanju s kmeti iz Združenja ekoloških kmetov osrednje Slovenije.

 Ljubljanska ekotržnica je z delovanjem začela julija 1999 na Cankarjevem nabrežju kot prva tržnica z živili iz nadzorovane ekološke pridelave v Sloveniji. Prvo leto je obsegala le dve stojnici, l. 2000 jih je bilo že deset, l. 2001 pa se je zaradi povečanja obsega preselila na sedanjo lokacijo.


Slika: Prva tržnica z živili iz nadzorovane ekološke pridelave v Sloveniji na

Cankarjevem nabrežju v Ljubljani (1999).

Od januarja 2005 je ekotržnica del nove, preoblikovane ponudbe osrednje ljubljanske tržnice na Pogačarjevem trgu. Ljubljana se z njo uvršča med vse številnejša evropska mesta, kjer je takšna ponudba ekoživil že postala običajna.

 Ljubljanska ekotržnica je v letu 2012 praznuje 13. obletnico obstoja.  

Več o tem na:

http://www.itr.si/podrocja_dela/ekotrznica

http://www.ljubljana.si/si/zivljenje-v-ljubljani/podezelje/kmetijstvo/ekolosko-kmetijstvo/

R.L. 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook