Kmetijstvo objavil

En paradižnik na dan je dober za srce

Star pregovor pravi: jabolko na dan
prežene zdravnika stran! Da, jabolka že dolgo slovijo kot izjemen vir
vlaknin. Dokazano je tudi, da znižujejo visok holesterol in bio
markerje, ki so povezani z boleznimi srca. Ampak verjetno vsi ne vedo,
da jabolko ni edini sadež, ki blagodejno vpliva na delovanje srca.

Ste vedli, da paradižnik pomaga v boju zoper številne bolezni, kot sta holesterol in visok krvni tlak?
Karotenoidno barvilo – likopen, ki daje rdečo barvo paradižniku, ima
pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za nastanek bolezni srca in
ožilja. Paradižnik je tudi dober vir kalija, niacina, vitamina B 6 in
folatov in vse te snovi so zdrave za srce.
Lahko ga uživamo svežega v solatah. Še bolje je, če je v obliki soka ali
koncentrata za lažjo absorpcijo likopena – blagodejni antioksidant za
naše telo.

Kakorkoli ali je to svež paradižnik, ali sok ali v obliki koncentrata je
dober za naš srčno-žilni oziroma kardiovaskularni sistem: zmanjšuje
slab (škodljivi) holesterol (LDL) in znižuje visok krvni tlak.
To je potrdila tudi zadnja raziskava, katero je opravila mednarodna
skupina strokovnjakov pod vodstvom univerze v Adelaidi v Avstraliji.
Strokovnjaki so analizirali 14 študij o pozitivnih učinkih paradižnika
na zdravje človeka izvedenih v zadnjih 55 letih.
»Naša študija kaže, če sena dan zaužije 25 miligramov(ali več) likopena,
lahko ta zniža slab holesterol (LDL) za 10 odstotkov,” je
povedalaraziskovalka dr. Karin Ried, ki je vodila ekipo znanstvenikov.

Kot je še povedala je še boljši način uporaba paradižnika v tekoči
obliki, ker je tako absorpcija telesa bolj enostavna. Tako naj bi 50
gramov koncentrata ali pol litra paradižnikovega soka lahko zmanjšalo
tveganje bolezni srca.
Omenjene količine naj bi imele podobne učinke kot tiste, ki jih imajo
osnovni odmerki pogosto predpisanih zdravil za ljudi z visokim
holesterolom »vendar brez stranskih učinkov, kot so bolečine v mišicah,
šibkost in poškodbe živčevja« je še poudarila dr. Reid.
»Raziskave so tudi pokazale, da je bila visoka poraba likopena povezana z
zmanjšanim tveganjem za bolezni srca in ožilja, vključno z
aterosklerozo (otrditev arterij) in srčniinfarkt”, je sklenila
strokovnjakinja.

Seveda raziskovalci nameravajo izvesti še dodatne študije, da pridobijo
dodatne odgovore, ali lahko odmerki večji od 25-44 miligramov likopena
na dan ponujajo še dodatne koristi za naše zdravje.

Vir:
http://gogreen.virgilio.it/news/green-trends/colesterolo-pomodoro-bene-cuore.html
http://www.balpreetkaur.com/tomatoes-good-for-heart-scientists-says/

Objavil/a Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook