EVROPSKA KOMISIJA DEAKTIVIRALA IZVOZNA NADOMESTILA ZA IZDELKE IZ PRAŠIČJEGA MESA

Evropska komisija je v četrtek na Upravljalnem odboru za skupno ureditev kmetijskih trgov predlagala in po glasovanju sprejela znižanje izvoznih nadomestil za izdelke iz mesa prašičev na stopnjo 0 evrov. Slovenija je glasovala proti deaktivaciji izvoznih nadomestil. Izvedbena uredba Komisije EU št. 342/2012 z dne 19. 4. 2012 o določitvi izvoznih nadomestil za prašičje meso je bila v Uradnem listu EU L108 objavljena v petek.

Proti deaktivaciji izvoznih nadomestil je glasovalo 13 držav, dve sta se vzdržali, ostale pa so glasovale za deaktivacijo izvoznih nadomestil oziroma 134 glasov za, 194 proti, 17 vzdržanih. Kljub temu, da odbor ni dal pozitivnega mnenja, je Komisija uporabila možnost, ki jo ima ter je predlog uredbe sprejela brez mnenja odbora.

Slovenija je v letu 2011 izvozila skupno 11.391  ton izdelkov iz prašičjega mesa. Od te količine je bilo v države EU izvoženo 2.549 ton, v države bivše Jugoslavije 8.710 ton ter v Švico in Albanijo 131 ton. Izvozna nadomestila so se po EU zakonodaji izvajala samo za določene izdelke iz prašičjega mesa (kot so na primer pršuti, pancete, zašinki, trajne klobase, kuhani pršuti, mortadele, klobase, šunke, prekajeni izdelki, slanine) in samo za države, ki se smatrajo kot izvoz iz EU. Slovenija je v te države z izvoznimi nadomestili izvozila 1.448 ton izdelkov, za kar je bilo izvoznikom izplačano 405.647 evrov izvoznih nadomestil, v glavnem v države na ozemlju bivše Jugoslavije (Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Makedonija).

Izvozna nadomestila, ki so enaka v vsej EU, se določajo v skladu s pravili in merili iz členov 162-164, 167 in 169 Uredbe Sveta 1234/2007, kar med drugim pomeni, da Komisija določi izvozna nadomestila na podlagi upoštevanja trenutnih razmer in gibanj cen in ponudbe na trgu EU in na svetovnem trgu, upoštevanja uravnoteženosti trga, in izogibanja motnjam na trgu. Seznam proizvodov z nadomestili se določa v rednih časovnih presledkih najmanj enkrat na tri mesece, ko se o predlogu tudi formalno glasuje na upravljalnem odboru za skupno ureditev kmetijskih trgov.

Predlogi Komisije glede višine izvoznih nadomestil pred sestankom odbora niso znani ali predhodno posredovani in jih države članice dobijo na mizo neposredno pred glasovanjem. Komisija je svoj tokratni predlog utemeljevala s tem, da je trg zelo stabilen, nadomestila pri izdelkih iz prašičjega mesa predstavljajo le majhen delež v ceni, saj gre za visokocenovne proizvode, kjer nadomestila ne igrajo pomembne vloge za te proizvode. Za prašičje meso pa so izvozna nadomestila deaktivirana (na nivoju 0 evrov) že od avgusta 2008.

 MKO

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook