Konjeništvo objavil

Falabella – majhen, ljubezniv in zelo redek argentinski konj

Falabella je ena najmanjših pasem konj, katere višina vihra ne sme presegati 78 cm. Je zelo redka pasma, le nekaj tisoč primerkov po vsem svetu. Falabello kljub svoji velikosti ne štejemo med ponije, ampak je to miniaturni konj. Zanj pravijo da je eden najbolj skladnih konj na svetu, katerega karakterizirajo drobne kosti in majhna kopita. Vendar v primerjavi z drugimi konji ima dve rebri in dvoje vretenc manj.

Ob žrebitvi žrebeta merijo med 30 in 55 cm in tehtajo manj kot 50 kilogramov. Njihova rast je še posebej hitra v prvem letu. Polna zrelost nastopi v tretjem letu starosti in dosežejo višino med 76 in 86 cm. Nujno je treba dodati, da je tudi odrasla žival NEPRIMERNA za jahanje. Kvečjemu falabello uporabljamo za vleko manjšega (praznega) vozička na prireditvah. Največkrat pa miniaturnega konjiča izberejo kot hišnega ljubljenčka (NE za stanovanje) oziroma ga imajo v hlevu z izpustom z namenom, da privlači tako odrasle kot otroke v konjski svet.

Zgodovina pasme

Na ranču družine Falabella v Argentini vzrejajo to pasmo že več kot 150 let. In kako se je vse skupaj pričelo? Zgodovina falabelle se prične natanko leta 1845, ko nek gospod po rodu Irec z imenom Patrick Newtall odkrije, da nekatera indijanska plemena iz argentinskega nižavja Pampas redijo konje relativno majhne rasti (približno 102 cm) skupaj z ostalimi konji normalne višine. Newtallu uspe dobiti nekaj teh primerkov in že leta 1853 je lastnik manjše čredice.

Newtall leta 1879 vsa svoja odkritja, izkušnje in znanje o malih konjičih prenese na svojega zeta Juana Falabella, kateri tudi nadaljuje rejo. Juan prične v čredo selekcionirano vnašati angleške polnokrvne konje čim manjše rasti,  shetland in welsh ponije ter konje pasme Criollo. Leta 1905 čredo podeduje Emilio Falabella, kateri leta 1927 prepusti vse vajeti nasledniku. To je gospod Julio Cesar Falabella, ki natančno vodi rodovniško knjigo. V čredo vnese tudi nekaj nove krvi kot je pasma appaloosa od katere falabella podeduje značilno leopardje obarvan kožuh, in pasmo Hackney. Tako prične Falabella prodajati svoje miniaturne konje skrbno izbranim strankam, med njimi je tudi tedanji ameriški predsednik John F.Kennedy.

Vsekakor falabella so tudi potomci andaluzijskih konj, katere so Španci s seboj pripeljali pri osvajanju Novega Sveta. Ko so ti bežali pred domorodci, so konje prepustili na milost in nemilost narave. Da bi preživeli so se konji morali prilagoditi novim podnebnim razmeram in okolju.

Lastnosti

Povprečna višina odrasle živali je med 71 in 86 cm, zelo skladne zunanjosti. Falabella po videzu spominja na angleža ali arabca, ima mehko dlako ter vitko in kompaktno telo. Pasma je nekaj podedovala tudi po poniju: čvrste kosti ter debelejša dlaka (griva, rep), nekoliko večja glava in robusten vrat.

Falabella je v vseh osnovnih barvah. Rjava (bay) in črna sta najpogostejši barvi, vendar obstajajo tudi v pinto (lisec) in palomino (plavec) barvi. Redkejši sta črni ali rdeč leopardji vzorec podoben vendar ne enak pasmi appaloosa.

Večina falabell velja za nežne, ubogljive, inteligentne in lažje učljive. Rad ima človeško družbo v čredi pa postane zelo živahen. To so dolgoživi in robustni konji, ki se ne bojijo mraza, vendar potrebujejo zavetje pred pogostim deževjem.

Zaradi svoje velikosti falabella NI jezdni konj, niti manjši otroci ne pridejo v upoštev. Lahko vleče manjši voziček ali pa preskakuje ovire do 91 cm (brez jahača). Falabello se lahko uporablja tudi kot vodnika. Kot »rastavni element« ali spremljevalec je njihova delovna doba praktično neomejena.

Originalen falabella konj je samo tisti, ki je bil vzrejen na ranču družine Falabella, kajti samo oni imajo pravico izdajati certifikat o poreklu. Postopek, da žival registrirate kot čisto pasmo je zelo zahteven. Potrebujete rodovnik obeh staršev, katera sta bila vzrejena izključno na družinskem ranču, test DNK, ki dokazuje prednike, veljaven potni list od Falabella Stamboek Europe (FSE). Brez vsega tega je konja nemogoče registrirati v International Falabella Miniature Horse Society (IFMHS).

Še ena stvar je, katero je treba vedeti. V Argentini obstaja še ena pasma miniaturnih konj – bergman. Ti konji imajo v sebi kri falabelle vendar to niso. Neko združenje je uvozilo žrebca te pasme prepričano, da gre za falabello in vse potomce registriralo kot takšne čeprav to niso. Kdor želi imeti 100% falabello mora zahtevati, da je žival registrirana pri FSE, kajti danes je veliko živali z lažnimi dokumenti. Ker nakup avtentične falabelle ni mačji kašelj in zahteva ogromno denarja, nekateri rejci neradi priznajo, da njihov konj ni 100% potomec.

Medtem ko pri mladih konjih cena strmo narašča in se prodajo smatra za dolgoročno naložbo, so stari konji nekoliko bolj dostopni.

Palčica – najmanjši konj na svetu

Zanimivost. Najmanjši konj na svetu je Thumbelina (Palčica) rojena 1. maja 2001 v St Louisu, Missouri. To je pravi pritlikav miniaturni konj. V višino meri le 43 centimetrov in tehta 26 kilogramov. Pa še en palček z imenom Einstein čaka na svoj četrti rojstni dan (5.april 2014), kajti takrat bo po vsej verjetnosti zamenjal aktualno Palčico.

  Vir:

http://en.wikipedia.org/wiki/Falabella

http://www.falabellaitalia.com/

http://www.castlerockminiatures.com/

 

 Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

3

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook