Zanimivosti objavil

Fonio – drobcena zrna z velikim potencialom

Fonio je bogat z vlakninami in zaradi tega ahko prebavljiv. Ker ne povečuje količine sladkorja (glukoze) v krvi je še posebej primeren za ljudi, ki imajo probleme s prekomerno telesno težo oziroma za vse, ki imajo visok krvni sladkor (sladkorni bolniki). Fonio je tudi primeren za vse, ki trpijo za celiaklijo (bolezen prebavil) ker ne vsebuje glutena. Spoznajmo to malo drobceno čudo – fonio.

Fonio (Digitaria exilis) je majhna letna zelnata rastlina iz družine trav Poaceae (ali Gramineae). V višino zraste od 30 do 80 cm in daje socvetje večinoma sestavljeno iz dveh ali treh (tudi do pet) socvetij. Klaski na socvetjih so združeni v parih (zgodnje sorte) ali 3-4 (pozne sorte) na pecljih. Klaski obsegajo sterilen cvet in fertilen cvet, slednji je podlaga za nastanek zrna.

Obstaja več kot 300 vrst. Večino teh vrst gojijo kot krmne rastline, samo tri ali štiri gojijo kot žito:

  • V zahodni Afriki: Digitaria exilis ali fonio, beli fonio, fundi ali findi, acha, lačen riž … in Digitaria iburua ali črni fonio, iburu …
  • V vzhodni Evropi: Digitaria sanguinalis krvavordeča srakonja ali velika srakonja ali dlakava srakonja
  • V Indiji: Digitaria cruciata ali raishan

Belifonio(D.exilis)

Je najpomembnejši izmed raznolike skupine divjih in udomačenih vrst Digitaria. Fonio je manjši od vseh vrst prosa. Gojijo ga predvsem v Gvineji in je glavna surovina za ljudi, ki živijo v gorskih območjih Fouta Djalona. Pridelujejo ga v savanah v zahodni Afriki, Mali, Burkina Faso, Slonokoščena obala, Nigeriji. Eno od osnovnih žit v južnem Sudanu in Etiopiji. Znanstveniki so potrdili njegov pomen in so si istega mnenja,da je potrebno izkoristili mnoge lastnosti, ki jih fonio premore. Ogromno popularnost pridobiva tudi v evropskih državah.

Črnifonio(D. iburua)

Podobno žito, ki ga gojijo na planoti  Jos-Bauchi v Nigeriji, na severu Toga in Benina. Omejeno distribucijo ne smemo jemati kot merilo relativne manjvrednosti: črni fonio lahko ima enak ali celo večji potencial kot njegov trenutno bolj znani sorodnik. Črni fonio je okrasna trava. Med rastjo se razvije v grm okrogle oblike. Ta rastlina spomladi, poleti, jeseni in pozimi prevzame zeleno-belo obarvanost. Je srednje velikosti in lahko doseže 2 metra višine. Liste ohranja tudi v zimskem času.

Raishan(D.kompaktov)

Gre za manjše žito, goji se samo v Khasi Hills v severovzhodni Indiji. Skupaj z glutensko moko uporabljajo za izdelavo kruha ali kaše.

 

Večtipov sort(ali ekotipov) se na splošno razlikujejo v:

  • ekstrazgodnjesort, rastna doba od 70 do85 dni
  • zgodnje sorte, rastna doba od 85 do 100 dni
  • srednjesorte, rastna dobaod 100 do120 dni
  • pozne sorte, rastna doba 150 dni

 

 

 

 

V deželi fonia  se drobno zrnje uporablja za pripravo raznih kašic, kuskusa, kruha in piva. Fonioima bistven pomen kot prehrana za prebivalce Senegala zlasti za predel Kedougou.

Žito se pripravlja na različne načine in je primerno za pripravo različnih tradicionalnih jedi. Poleg tega z njim lahko kuhamo»moderne« specialitete v kombinaciji z mesom in zelenjavo.

 

 

Vir:
http://inco-fonio-en.cirad.fr/african_cereal
http://fonio.cirad.fr/index.php/fonio_en
http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=2305&page=59
http://www.pan-germany.org/download/cotton/IT_Fonio.pdf

 

 

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook