Zanimivosti objavil

Fonio – najstarejše žito Zahodne Afrike (2.del)

Žetev, mlatenje in spravilo

Čas spravila zgodnjih sort nestrpno pričakujejo lokalni prebivalci, ki so v tem času svoje zaloge hrane porabili v deževnem obdobju. Pridelek žanjejo moški s srpi. Nato ženske požeta stebla zberejo v majhne snope, ki tehtajo 1 do 3 kg in jih s košarami prenesejo v skednje v bližini hiš, da snope zaščitijo pred dežjem. Snope nato položijo na dolge platforme, da se pred mlatenjem naravno posušijo na soncu. Platforma je približno 50 cm od tal, da se zagotovi učinkovito prezračevanje in prepreči vlago iz tal.  

Podi za mlatenje (na poljih ali v bližini kmečke hiše) so narejeni zelo skrbno, kajti morajo  zagotavljati, da se zrnje ne pomeša z različnimi primesmi (pesek, kamenje, itd.). Ti so zelo redko narejeni iz betona. Na splošno je to poteptana zemlja prevlečena s kravjimi iztrebki pomešani z glino. Mlatenje v bližini hiše včasih poteka na podlagi prevlečeni s plastičnimi rjuhami ali preprogami. Zrna mlatijo ročno s cepci ali palicami ali pa poteptajo pod nogami.

Po mlatenju daljšo slamo ročno poberejo in jo uporabljajo kot krmo za živali. Mešanico žit in majhnih koščkov slame prenesejo v ohlapne košare, ki služijo kot sito za ločevanje grobe umazanije od žita. Košare ali sita se uporablja za končno operacijo čiščenja. Prečiščenje in presajanje sta pogosto opravili žensk in starejših.

Kot druga žita se fonio navadno shranjuje v razsutem stanju v tradicionalnih slamnatih kaščah. V nekaterih primerih, še posebej če se prodaja v neoluščeni ali oluščeni obliki se hrani v vrečah.

Vir:
http://inco-fonio-en.cirad.fr/african_cereal
http://fonio.cirad.fr/index.php/fonio_en
http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=2305&page=59
http://www.pan-germany.org/download/cotton/IT_Fonio.pdf

 

 

 

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook