Zanimivosti objavil

Fonio – še ne odkriti zaklad

Fonio je v Sloveniji praktično še neznano žito, v svetu pa se vse bolj uveljavlja. Ker v svojih drobnih semenih skriva ogromno pozitivnih lastnosti mu radi pravijo – zaklad črnega kontinenta.

O njem smo že marsikaj napisali. Od tega, da je lahko prebavljiv, da je primeren za vse, ki trpijo za celiakijo, ker ne vsebuje glutena, za sladkorne bolnike in za vse, ki se borijo s prekomerno težo, saj ne povečuje količine sladkorja v krvi. Fonio ima višje hranilne vrednosti od riža in enake pšenici, čeprav v primerjavi s slednjo ima nekoliko nižji odstotek snovi, ki vsebujejo dušik. Kljub temu, da je fonio med žiti najrevnejše glede vsebnosti beljakovin je pa veliko bogatejši z metioninom – aminokislina, ki je redko prisotna v drugih prehrambnih rastlinah.

Fonio poleg tega, da je pomemben z vidika hranilne vrednosti, služi tudi kot osnova za nekatere tradicionalne terapije za zdravljenje dermatitisa (pomešan s karitejevim maslom), bolezni prebavil in za povečanje mlečnosti mater.

Hranilne vrednosti fonia
• Zelo bogat z aminokislinami in železom. Drobna zrna so zelo hranljiva za nosečnice in otroke.
• Oluščeno zrnje vsebuje 8-10% beljakovin, 85% ogljikovih hidratov, 4% maščob in 1% pepela.
• Izjemno bogat z metioninom, cistinom in drugimi aminokislinami, ki igrajo ključno vlogo pri zdravju ljudi. Ta hranila manjkajo v večini današnjih žit.
• Beljakovinska analiza belega fonia v primerjavi s celim jajcem je: 7,3% metionina, 46% lizina, 72% izolevcina, 90-100% valina, triptofana, treonina, in fenilalanina, 127% levcina, 175% skupnega žvepla in 189 odstotkov za metionin.

Poleg tega fonio ne vsebuje nobenih beljakovin glutenina ali gliadina, ki so sestavine glutena.

Uporaba
• splošno znan kot findo, findi ali acha (lažni riž), fonio služi kot odlična varnost preskrbe s hrano revnih ljudi v državah v razvoju na afriškem kontinentu
• žito, slamo in pleve uporabljajo kot krmo za živali
• slamo včasih zmeljejo in zmešajo z glino za izdelovanje opek
• žito izboljšuje in bogati prehranske vrednosti, povečuje varnost preskrbe s hrano, spodbuja razvoj podeželja in trajnostni rabi in negi zemljišč
• uporablja se za pripravo kaše in kuskusa
• zmlet in pomešan z drugimi žiti za peko kruha
• prav tako je priljubljena kot ključna sestavina za pivo
• je odličen nadomestek za zdrob pri izdelavi testenin in kolačnih piškotov.

Fonio lahko kuhamo na več načinov in je primeren za pripravo različnih tradicionalnih jedi. Več kot odličen je tudi za kuhanje »modernih« receptov v kombinaciji z mesom in zelenjavo. Fonio je zelo cenjen zaradi svojih kulinaričnih in dietetičnih lastnosti. Običajno se ga uživa kot kuskus (foyo, djouka) ali kot redko ali gosto kašo (degue, moni, to), vendar obstajajo številne druge možnosti (s pikantno mesno omako ali v solatah, pecivu, ocvrtki, itd.).

Vir:
http://inco-fonio-en.cirad.fr/african_cereal
http://fonio.cirad.fr/index.php/fonio_en
http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=2305&page=59
http://www.pan-germany.org/download/cotton/IT_Fonio.pdf

Martina Vodopivec

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook