Zanimivosti objavil

Frtalja – preprosta a okusna

Frtalja je slovenska tradicionalna  jajčna jed, poznana predvsem v primorski kuhinji. Od omlete ali palačinke se  bistveno razlikuje saj je frtalja v primerjavi z obema bolj visoka (vsaj 1 cm ali več)  v testo pa so vmešana zelišča, zelenjava ali suho meso (klobasa, domača salama, pršut). Pomembno je, da prevladujejo zelišča, moka in jajce sta le vezivo. Frtaljo med peko obračamo, da dobi tisti značilen zlatorumen videz.

Prva frtalja je bila po navadi narejana s koromačem (navadni komarček). Poznana pa je tudi frtalja z divjimi šparglji, z meliso (srčno zelje), iz bezgovih ali akacijevih cvetov, mlade koprive, …

Hitro pripravljena, sočna, okusna in raznolika jed. Primerna za vse priložnosti,  kot predjed, kot samostojna glavna jed z omako ali pa jo ponudimo poleg pečenk.

FRTALJA S ŠPARGLJI

Sestavine:
4 jajca
250 g špargljev
3 mlade čebulice
3 jedilne žlice mleka
1 jedilna žlica moke
sol
poper
majaron
olivno olje

Priprava:

Šparglje operemo, jim odlomimo oleseneli spodnji del stebla in jih narežemo na manjše kose.V osoljenem kropu jih blanširamo2-3 minute in nato jih odcedimo.V ogreto ponev damo par žlic olivnega olja in na drobno narezano mlado čebulo. Dodamo šparglje.

V skledi dobro razžvrkljamo jajca s soljo, poprom, mlekom in moko.Prelijemo šparglje, posujemo s svežim ali posušenim majaronom in frtaljo pečemo tako dolgo, da se dobro zapeče spodnji del. Nato jo obrnemo in na hitro popečemo še po zgornji strani. Pri obračanju si pomagamo s široko lopatko.Nato frtaljo damo na krožnik in jo razrežemo.

_________________________________________________________________________

KRAŠKA FRTALJA Z DIVJIMI ŠPARGLJI (2 osebi)

Sestavine:
2 veliki jajci
3 žlice moke
3 žlice mleka
šopek divjih špargljev
sol
poper
olivno olje ali maslo
2 rezini pršuta na osebo (po želji)

Priprava:

Na olivnem olju ali maslu najprej prepražimo na trakove narezan pršut. Dodamo nalomljene šparglje in jih nekaj minut dušimo. Pazimo, da jih ne zmehčamo preveč. Razžvrkljajmo jajca z moko in mlekom in testo začinimo. Prelijemo šparglje in najprej zapečimo na eni strani, potem pa frtaljo obrnimo in zapečemo še na drugi strani. Ko je pečena, jo narežemo ali pa jo kar celo damo na krožnik, s katerega jo bodo jedci po želji sami vzeli. Zraven postrežimosolato (tudi regrat ali rukolo) začinjeno z olivnim oljem in limono ter malo parmezana ali ovčjega sira.

________________________________________________________________________

ZELIŠČNA FRTALJA (4 osebe)

Sestavine:
6 jajc
7 žlic moke
2 dl mleka
5 žlic nasekljanega peteršilja
5 žlic nasekljanih stebel mlade čebule
2 žlici nasekljanega drobnjaka
4 žlice nasekljane blitve
1 žlička soli

Priprava

V skledi razžvrkljamo jajca z mlekom, dodamo moko, solimo in mešamo toliko časa, da postane zmes tekoča in gladka.Operemo zelišča in zelenjavo (peteršilj, drobnjak, blitva, čebula) in jih na drobno nasekljamo. Zmešamo jih z jajčno maso, da se enakomerno porazdelijo, nato pa pripravimo višjo ponev. Ponev premažemo z maslom, ogrejemo in vanjo vlijemo maso. Ko spodnji del postane lepo rjav, obrnemo frtaljo na drugo stran in jo enakomerno zapečemo še na drugi strani.

Vir:
http://www.kulinarika.net/recepti/11411/zelenjavne-jedi/kraska-frtalja-z-divjimi-sparglji/ http://vizita.si/clanek/zdravi_z/zeliscna-frtalja.html
http://sl.wikipedia.org/wiki/Frtalja
http://www.potikrasa.com/Recepti/frtalje.html
http://jazkuham.si/frtalja-s-sparglji-iz-trgovine-recept-2459

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook