Zanimivosti objavil

Golostebelni sladki koren ali likviricija

Golostebelni
sladki koren (Glycyrrhiza glabra) je trajna zelnata rastlina tudi
polgrm.Ima olesenelo znotraj rumeno koreniko iz katere zrastejo stranske
korenine in meter ali več dolge živice. Steblo doseže v višino en meter
in je slabo razvejano. Listi rastline so neparno razmeščeni, dolgi 10 –
20 cm, jajčaste ali široko eliptične oblike. Cvetovi so na dolgih
stebelcih, majhni in vijoličasto-modre barve. Zloženi so v grozdaste
cvetove, ki so običajno krajši od listov. Plodovi so pokončni,
rdeče-rjavkaste barve in merijov dolžino 2cm. Vsebujejo od 3 do 5 semen.

Likviricija sodi v družino metuljnic (Fabaceae – kot fižol in grah) in
nima nič skupnega ne z janežem, ne z zvezdastim janežem kot niti ne z
navadnim komarčkom. Njen dom južna Evropa in nekateri predeli Azije.
Najraje raste v obmorskih krajih z mediteranskim podnebjem, včasih jo
najdemo tudi v bolj odmaknjenih predelih. Za rast potrebuje sončno lego
in globoka rodovitna ter dobro odcedna tla. Pridelek pobiramo jeseni in
sicer dve do tri leta po sajenju.V nekaterih državah (Španija, Italija,
Francija, Ukrajina, Sirija) likvircijo gojijo za pridelavo črnega
sladkorja, iz katerega izdelujejo bombone (v obliki palčk) in ostale
sladkarije. V Franciji iz tega korena pripravljajo tudi sladko pijačo
Coco.

Danes ekstrakt sladkega korena pridobijo s kuhanjem korenin in s
kasnejšim izhlapevanjem vode. Ime likviricija (liquorice ali licorice)
izhaja iz stare francoščine (licoresse) ta pa iz antične grščine
(glukurrhiza) kar pomeni sladki koren. Ekstrakt se na tržišču dobi v
dveh oblikah: v obliki sirupa ali pa v trdni obliki. Njegova osnovna
snov jeglicirizin, sladilo ki je od 30 do 50-krat slajši od saharoze, ki
ima tudi zdravilne učinke.

Likviricija je priljubljena v Italiji, predvsem na jugu in v Španiji
tudi v svoji naravni obliki. Korenine preprosto izkopljejo, operejo in
nato žvečijo, da preprečijo slab dah v ustih. Po vsej Italiji lahko
najdete nesladkane majhne »bombončke« grenkega in močnega okusa iz
čistega ekstrakta. V Kalabriji izdelujejo priljubljen liker ravno tako
iz čistega ekstrakta sladkega korena. Tudi v Siriji lahko kupite
priljubljeno pijačo iz likviricije. Je tudi osnovna sestavina dobro
znane brezalkoholne pijače v Egiptu (erk-soos). Posušene koreninice
lahko žvečite kot sladkorček. Črna likviricija vsebuje približno 100
kalorij na 28 gramov.

Že v antiki je bilo splošno znano, da pri hripavosti, hropenju ali
sopenju najbolj zaleže sladki koren. To cenjeno pomagalo proti
hripavosti se v ljudskem zdravilstvu priporoča zlasti pevcem in
govornikom, saj daje človeku jasen glas.Pospešuje izločanje urina, blaži
kašelj, pospešuje prebavo, je odlično sredstvo proti ranam na želodcu
in dvanajstniku. Čisti kri, znižuje holesterol v krvi in blaži vnetje
želodčne sluznice.

OPOZORILO:

V prevelikih količinah povzroča omotico, glavobol, zvišuje krvni tlak,
otečen obraz in gležnje. Odsvetuje se uporabo tistim, ki imajo visok
krvni tlak in nosečnicam.

Sveta Hildegarda iz Bingna opiše uporabo sladkega korena tako: »Navda z
zmerno toplino in daje človeku jasen glas, ne glede, kako ga jemo. Omili
čute, razsvetli oči in omehča želodec za prebavo.«

Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Liquorice

 
Vir slike: http://www.avogel.si/enciklopedija-rastlin/golostebelni-sladki-koren.php


Objavil/a Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook