Zdravje objavil

Gozdne jagode, pravi koktajl zdravja

Gozdne jagode (Fragaria vesca) bomo na poti skozi gozd našli konec aprila, maja in junija. Jagodnjak najdemo najpogosteje na obrobju gozdov, ob gozdnih poteh in na gozdnih posekah. Poznano je, da tam kjer raste ta rastlina, v njeni bližini ne najdemo drugih saj se jagodnjak razrašča zelo na gosto. Rastejo do nadmorske višine 2200 m, kar pomeni, da jih najdemo tudi visoko v planinah. Spadajo v družino rožnic (med trajne zelke), zrastejo 5 do 20 cm, najraje pa imajo ilovnata tla.

Drobni, rdeči sadeži velikosti za noht na mezincu niso samo izredno okusni ampak tudi zdravilni. Najboljše so sveže nabrane saj zaradi velike količine vitamina C, ki ga vsebujejo hitro oksidirajo. Gozdno jagodičevje zacveti v beli barvi maja ali junija, prav kmalu pa lahko že naberemo prve jagode. Ne le sočni in zdravi plodovi, zdravilna je rastlinica v celoti. Če bomo jagodičevje nabirali v zdravilne namene pobiramo cvetove ali zel brez cvetov od maja, julija in še ves avgust. Koreninice pa nabiramo spomladi ali v jeseni. Prvotna domovina tega jagodičevja so gozdnati, višje ležeči predeli zmerno toplega pasu. Navduševale so že Rimljane, ki so jih v svojih vrtovih gojili kot vrtne. Tako so se prav kmalu razširile tudi v nižje ležeče predele in dandanes rastejo povsod kjer jim podnebne razmere ustrezajo. Še v tropskem pasu uspevajo, le, da v višjih predelih.

Znano je, da je aroma gozdnih jagod veliko boljša kot od vrtnih jagod je pa dejstvo, da je potrebno veliko več volje in časa, da jih naberemo večjo količino. Gozdne jagode vsebujejo veliko vitamina C, pa tudi veliko količino fosforja. Poleg tega še najdemo v jagodah vitamin A, B1 in B2, magnezij, železo, kalij, kalcij in še nekatere druge minerale. Vsebujejo številne zelo močne antioksidante med drugim tudi antocianozide. Antocianozidi med drugim skrbijo za zdravje sklepov in pomagajo ohranjati vitalen hrustanec, kar je pomembno za preprečitev nastanka osteoartritisa. V jagodah, pa tudi v ostalem jagodičevju najdemo tudi salicilno kislino, ki je ena izmed glavnih sestavin za izdelavo aspirina.  Ta naj bi zmanjševala možnost za nastanek črevesnega raka in v telesu delovala protivnetno. Vendar se prav zaradi te snovi lahko pojavijo neželene reakcije kot so koprivnica, astma ali ekcem. Ker delujejo jagode protivnetno zelo pomagajo tudi pri zmanjševanju sečne kisline v telesu.

Uporaba jagod za zdravljenje je vsestranska saj pospešujejo izločanje seča, zdravijo drisko, pomagajo pri jetrnih, antivirusnih in revmatičnih obolenjih, uporabna je kot klistir pri zlati žili, kot obkladek pri krvavečih ranah, skuhamo pa si jo pri slabem zadahu in pri vnetju v ustni votlini. Ker jagoda vsebuje tudi brom vpliva na organizem pomirjevalno in pomaga pri nespečnosti. Ker vsebujejo gozdne jagode veliko sadnih kislin so odlične za kožo saj delujejo notranje, pa tudi zunanje, če jo nanesemo na obraz v obliki maske. Prav tako jih lahko z mirno vestjo uživajo tudi sladkorni bolniki.

Jagodne liste in koreninice lahko prav tako uporabimo v zdravilne namene in sicer tako, da iz njih skuhamo čaj, ki pospešuje izločanje seča in nam čisti kri.

Gozdne jagode so vsestransko uporabne tudi v kuhinji, v sadnih solatah, džemih, marmeladah, pecivu, sladoledu, vinu, konjaku, pripravimo pa lahko tudi osvežujoč napitek ali okusen kompot.

Več o tem na: http://mojezdravje.dnevnik.si, http://www.sadjarstvo.com, http://www.gozd-les.com

Z.L. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook