Zanimivosti objavil

Granatno jabolko – koristen sadež

Drevo, ki je dalo Andaluzijskemu mestu ime Grana daje od nekdaj simbol
za plodnost. Po njem imenujemo tudi poldrag kamen granat in topovske
granate. Poznali so ga v antični Grčiji saj je bil sveti sadež boginje
Afrodite. Sodeč po legendi je bila ravno Afrodita tista, ki naj bi na
otoku Ciper prvič zasadila to drevo. Po mnenju nekaterih učenjakov naj
bi bil prepovedan sadež iz raja nihče drug kot granatno jabolko.
Slikarji v 15. in 16. stoletju so pogosto ta sadež položili v roke
malemu Jezusu kot simbol novega življenja. V Turčiji neveste še danes
granatno jabolko spustijo na tla in po količini semen, ki pade iz ploda
vedokoliko otrok bodo imele.

Domovina tega posebnega sadeža je Perzija torej območje današnjega Irana
in Afganistana, kjer so ga gojili že v antiki. Ime granatno jabolko
izvira iz latinskih besed »pomum« kar pomeni jabolko in »granatus«
semena. To je vplivalo pri splošnem poimenovanju v mnogih jezikih: an.
pomegranate, nem. Granatapfel, fr. grenade, it. melograno. Ime za rod
Punica izhaja iz latinske besede s katero so Rimljani poimenovali obalno
območje Tunizije (Kartagina) in tamkajšnje ljudstvo feničanskega izvora
in od koder se je granatno jabolko najprej razširilo v Rimsko
cesarstvo. Za razliko se v klasični latinščini za jablano (in rastlinam,
ki imajo jabolkom podobne plodove) uporablja splošen izraz “malum”.
Granatno jabolko se je razširilo tudi na Daljni vzhod do kamor je segala
svilena cesta. V Latinsko Ameriko in Kalifornijo so ga prinesli španski
priseljenci leta 1769. Danes ga gojijo predvsem v predelih Kalifornije
in Arizone za pridelavo soka.

Granatno jabolko je plod listopadnega grma ali manjšega drevesa, ki ga
imenujemo granatovec (Punica granatum). V višino zraste do pet metrov v
globokih in rodovitnih tleh pa do največ osem metrov. Granatno jabolko
je rastlina podnebja z milimi zimami (do -100C) in vročimi poletji.
Najbolje uspeva na odcednih apnenčastih tleh na sončnih legah.
Razmnoževati ga je mogoče s semenom, grebenicami ali z zelenimi
potaknjenci. Pri nas uspeva v primorskih krajih. Granatovec ima
nasprotno razvrščene temno zelene kratkopecljate liste. Cvetovi
oranžno-rdeče oz svetlo rdeče barve v premeru dosežejo tri centimetre in
spominjajo na cvetove kamelije. Prav zaradi teh čudovitih cvetov so
vzgojili tudi nizkorasle okrasne vrste (Punicagranatum nana) primerna
kot večja posodovka za terase in vrtove. V manj prijaznem okolju sicer
cvetijo vendar ne obrodijo.Sadeži so po velikosti podobni limoni ali
grenivkam 5-12 cm, lupina ni užitna. Notranjost plodu na šest delov
(prekatov) deli bela, usnjata kožica. Vsak prekat vsebuje veliko plodov v
obliki majhnih rdečih semen. V vsakem plodu naj bi jih bilo okrog 600.
Semena vsebujejo veliko vitamina C, vitamina B2, kalija, fosforja in
niacina, kiselkast okus pa mu da velik delež taninskih kislin. Iz
sočnega osemenja pripravljajo sok, sirup in liker. V Indiji in na
Bližnjem in Srednjem vzhodu je granatno jabolko tudi cenjena začimba.
Uporablja se ga kot dodatek k sadnim solatam.Sezona pobiranja plodov na
severni polobli je od septembra do februarja. Južna polobla pa ima
sezono od marca do maja. Pri nakupu izberite sadež s tanko in čvrsto
kožo temne barve, ki naj bo brez razpok. Dobro zdrži v hladilniku ali na
sobni temperaturi, vendar ne na sončni svetlobi. Najbolje je uživati
svež sadež.

Granatnemu jabolku pripisujejo številne zdravilne učinke. Iz lupine
plodov pripravljajo poparek s katerim lajšajo težave pri vnetjih ustne
sluznice, dlesni in grla.. Pripravek je primeren tudi za spiranje ran,
krči tkivo in zaustavlja drisko. Poparek listov deluje razkuževalno in
je primeren za oskrbo ran. Včasih so skorjo stebla in vejic uporabljali
kot močno sredstvo za odganjanje trakulj. Uporabo so opustili zaradi
stranskih učinkov kot je slabost in bruhanje. Dobro vpliva v boju proti
krvožilnim boleznim, pri težavah s sklepi, ter celo pri raku. Je
močnejši antioksidant kot zeleni čaj ali rdeče vino. Pri pacientih z
visokim pritiskom, ki so eno leto redno uživali granatna jabolka, je
pritisk upadel za dvajset odstotkov. Granatovec so včasih uporabljali
kot strojilo. Iz lupine so pridobivali rumenkasta barvila za barvanje
usnja in volne. Medtem ko so rdečkasto barvo pridobivali iz cvetov.

Vir: http://www.agraria.org/coltivazioniarboree/melograno.htm
http://www.alimentipedia.it/Frutta/Frutta_melagrana.html

Objavil/a Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook