Zanimivosti objavil

Hmelj na krožniku

Hmelj vsi povezujemo s pivom, saj ga v drugačnih oblikah komaj poznamo. Kot vsaka rastlina, pa je tudi hmelj uporaben še v druge namene.

Hmelj je sicer trajnica in spada v družino konopljevk. Moške svetove sestavlja pet listov cvetnega plaščka, ženski svet pa ima obliko podolgovate skledice-storžke. Za pivovarske in zdravstvene namene uporabljamo samo ženske cvetove, ki jih nabiramo pozno poleti, ko še niso popolnoma zreli in dokler so v njih z lupulinom bogate žleze. Storžke razporedimo po podlagi v senčnem, zračnem prostoru in jih posušimo, hranimo pa jih največ eno leto, ker se kasneje zdravilne učinkovine zmanjšajo. Poleg gojenega poznamo seveda tudi divji hmelj, ki raste po sončnih in vlažnih legah, ob bregovih rek in gozdov v predelih zmernega podnebja, torej tudi pri nas.

V 12. stoletju so ljudje trdili, da naj bi hmelj čistil kri, uporabljali pa so ga tudi pri prebavnih motnjah, kasneje tudi kot zdravilo zoper glavobol in ob težavah jeter in želodca. V Italiji so ga pripravljali kot jed, ter ob bolezni vranice, ponekod celo za nespečnost in sredstvo za povečanje apetita. Danes velja, da je hmelj predvsem zdravilo proti boleznim prebavil (želodčni krči, diareja, …).

Kot zanimivo alternativo že poznanemu, vam prilagamo nekaj receptov, ki jih lahko preizkusite in ugotovili boste, da se hmelj čudovito obnese tudi kot dodatek jedem. Preden le lotite kuhe, pa morate biti seveda prepričani, da je res hmelj tisto, kar ste nabrali na sprehodu.

Jajčna omleta s hmeljevimi vršički:

Potrebujemo 40 dag hmeljevih vršičkov, 1 dl sladke smetane, 4 dag masla, 6 jajc, sol in poper, 2 dag moke, 10 dag ribanega sira ementaler, sveža zelišča in oljčno olje. Priprava: Vršičke hmelja očistimo in narežemo, smetano stepemo, maslo segrejemo in na njem dušimo vršičke. Razžvrkljana jajca zmešamo z moko, začimbami, sirom in primešamo stepeno smetano in nazadnje hmeljeve vršičke. Pekač namažemo z oljem, posujemo z drobtinami in napolnimo z maso in pečemo 15 minut na 180 °C.

Hmeljevi vršički v listnatem testu:

Potrebujemo 50 dag maslenega listnatega testa, 2 jajci, 8 rezin kuhane šunke, 4 rezine sira gauda, oljčno olje, sol, sezamova semena, 20 dag hmeljevih vršičkov in sveža zelišča. Priprava: Vršičke očistimo in blanširamo 1 minuto ter jih odcedimo. Listnato testo razvaljamo in izrežemo kvadrate 10×10 cm, premažemo z razžvrkljanim jajcem, nato pa na vsak kvadrat položimo rezine šunke, sira in po diagonali še hmeljeve vršičke. Vogala, ki si ležita nasproti, prepognemo čez nadev in stisnemo. Del vršička, ki gleda iz testa, premažemo z oljem, vse skupaj pa še z jajcem in potresemo s sezamom. Nato pečemo žepke v ogreti pečici 18-20 minut pri 185 °C.

Zabeljeni hmeljevi vršički:

Potrebujemo vršičke gojenega ali divjega hmelja, ki jih skuhamo v slani vodi in odcejene zabelimo z na maslom prepraženimi drobtinami.

Vir:

http://www.ekomuzej-hmelj.si/si/hmeljarstvo-in-pivovarstvo

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook