Konjeništvo objavil

Hranjenje konja

Koliko hrane porabimo je odvisno od konjeve starosti, dela, ki ga opravlja in kondicije, ki jo ima. Potrebno je vedeti, da je prehrana mladega konja drugačna od starejšega. Konji, ki so namenjeni rekreaciji potrebujejo manj zrnate hrane. Veliko več pa jo potrebuje tekmovalni konj. Vsak konj pa mora zaužiti ogljikove hidrate, vitamine in beljakovine. Vsi vemo, da nam ljudem kot tudi konjem ogljikovi hidrati dajejo energijo. Beljakovine so pomembne za mišice.

Na trgu obstajajo tudi briketi, ki so mešanica vseh vrst surovin, ki jih konj potrebuje. Vendar so ti briketi uporabni samo določen čas. Če briketom dodamo seno, ima konj prav vse kar potrebuje. Je pa res, da niso vsi briketi dobri.

Če imamo konja namenjenega rekreaciji, mu ne bomo dajali istih briketov, kot konjem, ki so namenjeni tekmovanju. Veliko lastnikov konj, ki se z njimi ukvarjajo ljubiteljsko ne vedo koliko briketov sploh potrebuje konj.

Veljalo naj bi pravilo 1 do 1,5 kg hrane/100 kg teže konja. To so količine za rekreacijskega konja. Količino hrane lahko prilagajamo tudi glede na to, koliko se konj giblje. Tisti dan, ko je bil konj manj aktiven mu zmanjšamo količino hrane.to je ravno tako kot pri ljudeh. Edino stvar, ki se konju ne omejuje je seno. Le to pa mora biti zelo kakovostno.

Živilo, ki se ga premalo omenja tako pri živalih kot pri ljudeh je voda. Načeloma se lakoto lažje prenese kot žejo. Konji morajo imeti kakovostno vodo. Imeti morajo na voljo stalno svežo vodo. Konja naj bi hranili 3 na dan. Konj je s tem zadovoljen, in še prehrana je pravilna. Konji, ki so v divjini jedo stalno, a z vmesnimi prekinitvami. Na ta način dobivajo male količine po večkrat na dan. Taka prehrana je priporočljiva tudi za ljudi. Delovni konji naj imajo večji obrok zvečer. Vsak dan ga moramo hraniti ob istem času, sicer lahko dobi prebavne motnje. Konj ne sme zaužiti stare hrane.

Če imamo konja na paši se hranijo sami, saj tam dobijo dovolj vseh snovi. Zraven pa mu lahko dodajamo še brikete. Krmilniki morajo biti vedno čisti.

(VIR: knjiga Konji in konjeniški šport, Ljubljana 1998)

S.P.

Hranjenje konja
12

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook