Zdravje objavil

Hrastovo lubje, naravno zdravilo

Pri nas najdemo hrast predvsem v nižjih predelih skupaj s kostanjem, rdečim borom, belim gabrom in bukvijo. Cvete od aprila do maja in le redki vedo, da je lubje, ki ga spomladi olupimo zelo uporabno v zdravilne namene.

Za zdravljenje uporabimo lubje hrasta doba in gradna, ki ga na spomlad olupimo z mladih, gladkih vej na katerih se še ni razvila pluta. Če želimo pridobiti dobro skorjo moramo vzeti 6centimeterske veje, ki so tudi najprimernejše vendar jih pa na odraslih drevesih zelo težko dobimo. V nekaterih deželah zato prav ta namen načrtno gojijo hraste. Ko drevesa dosežejo približno starost desetih let jih posekajo, jim olupijo lubje iz panja pa poženejo nove mladike, ki jih čez nekaj časa znova olupijo. Neprimerno je staro lubje, ker vsebuje premalo zdravilnih učinkovin ter lubje s lišaji in algami.

Najbolj pomembne učinkovine, ki jih najdemo v hrastovem lubju so čreslovine. Ko lubje olupimo ga moramo na hitro posušiti. Dlje kot skladiščimo posušeno lubje, manjša je vsebnost čreslovin v njem. Čreslovine koagulirajo beljakovine , stiskajo tkivo in zato učinkujejo proti raznim vnetjem, driskam ter krepijo delovanje črevesja. Prav zato uporabljamo hrastovo lubje za zdravljenje mnogih tegob in bolezni. Za zdravljenje okužb grla, žrela in ustne votline pripravimo prevretek, ki ga izpiramo in grgramo. S čajem iz hrastovega lubja premagamo večino povzročiteljev bolezenskih gnitij v črevesju ter ustavimo še tako trdovratne driske. Prevretek iz hrastovega lubja uporabimo kot kopel za premrzle ude, za zdravljenje hemoroidov, pri vnetju spolovil, pri potenju nog. Obkladke uporabimo kadar imamo vnete oči, vlažne ekceme, pri oteklinah in pri okuženih golenskih čirih. Kadar imamo vnete očesne veznice, vnete veke ali druge očesne bolezni dodamo še hrastovemu lubju komarček in kurjo češnjico.

V kolikor smo preobčutljivi na hrastovo skorjo zdravilnega čaja ne smemo uporabljati. Prav tako ne smejo uporabljati kopeli celotnega telesa, če imamo obsežne poškodbe kože, odprte rane, akutna kožna obolenja, visoko vročino, hujše okužbe, hujše motnje krvnega obtoka ali oslabljeno delovanje srca.

Prevretek iz hrastovega lubja pripravimo tako, da damo 2 do 3 zvrhani žlici narezanega lubja kuhati v četrt litra hladne vode. Zavremo, kuhamo 3 do 5 minut in tak čaj precedimo. Na dan lahko popijemo dve skodelici mlačnega čaja. Čaj, pripravljen na tak način uporabimo za pripravo mokrih obkladkov, ki jih moramo zamenjevati trikrat na dan. Kadar nas pesti vnetje grla ali žrela tako pripravljen čaj grgramo na tri ure.

Če se bomo odločili, da preizkusimo to naravno zdravilo ni nujno, da se odpravimo po njega do bližnjega hrasta kajti njegovo lubje je na voljo tudi v lekarnah.

Več o tem na: http://www.kmeckiglas.com,  http://www.pomurske-lekarne.si


Z.L. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook