Zanimivosti objavil

Hruške – aromatizirane, ocvrte ali kuhane

William ali Bartlett, Max Red Bartlett, Abate Fétel, Conference, … to so imena sort sadne vrste Pyrus communis – nam znane kot hruška.

Se še spomnite pravljice o medvedu, ki je imel trn v taci? Se še spomnite kako je medved izkazal svojo hvaležnost ženski, ki mu je izdrla tisti trn? »Zvrhano zibelko sladkih hrušk mi je prinesel za en sam izdrt trn«.
_________________________________________________________________________

AROMATIZIRANE KUHANE HRUŠKE (za 4 osebe)
Sestavine:
4 hruške
2 lovorjeva lista
60 g sladkorja1 pomaranča
1 cimetova paličica
5 dl vodečrni poper (v zrnu)

 

Priprava:Najprej hruške olupimo (pecelj pustimo za okras). V posodo stisnemo sok pomaranče dodamo 5 dl vode in sladkor. Ko sok začne vreti potopimo hruške, dodamo začimbe (cimet in poper) ter lovorjeva lista. Vse skupaj pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju približno 20 min. Nato odstranimo pokrov in kuhamo še 15 min. Ko je kuhano pustimo, da se hruške ohladijo.

Hruške postavimo v štiri steklene skodelice  in jih prelijemo s sokom od kuhanja – brez lovorja (odstranimo že prej).
_________________________________________________________________________

OCVRTE HRUŠKE
Sestavine:

6 hrušk
2 žlici sladkorja
1 kozarec žganja (brendi)
7 žlic bele moke
6 žlic vode
1 žlica olivnega olja
1 beljak
olje za cvrtje
sladkor v prahu

Priprava:
Hruške olupimo, odstranimo jedro (z ustreznim pripomočkom) in narežemo na kolesa (lahko tudi na rezine če nimamo pripomočka). Hruške na večjem krožniku mariniramo  v brendiju in sladkorju za eno uro. Če želimo bolj nežno marinado dodamo pol kozarca mlačne vode (tako se bo raztopil tudi sladkor). Narezane rezine občasno obračamo.

S postopnim redčenjem moke z vodo in oljem pripravimo testo in pustimo stati za eno uro. Nato dodamo stepen beljakov sneg. Suhe rezine hrušk nato potopimo v tako pripravljeno zmes in ocvremo na vročem olju. Rezine naj bodo lepo obarvane na obeh straneh. Postavimo na papirnate brisače. Na koncu potresemo s sladkorjem v prahu.

_________________________________________________________________

HRUŠKE KUHANE V ČRNEM VINU (za 4 osebe)
Sestavine:
4 hruške
200 g sladkorja
400 ml rdečega vina
100 ml vode
1 nageljnovo žbice
janež
1 cimetova paličica

 

Priprava:
V posodo damo sladkor in vse ostale sestavine in pustimo, da se kuha zelo počasi. Medtem hruške previdno olupimo, da ne odstranimo pecljev (za okras!). Takoj ko vino začne vreti dodamo hruške in kuhamo približno 15 minut. Hruške obračamo zelo nežno. Po 15 minutah hruške odstranimo in tekočino precedimo v manjšo posodico. Hruške postavimo na krožnik jih prelijemo s kuhanim sokom in serviramo.

Dober tek!

Vir:
http://blog.virgilio.it/risultati_ricerca_tag.html?ps=1&pr=15&rt=300&tag=pere

 

Martina Vodopivec

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook