Indijske fige ali opuncije, dragocen vir magnezija in kalija

 

Med zanimivim sadjem, ki v zimskem času preplavi police večjih trgovskih središč, lahko najdemo tudi indijske fige ali opuncije. Čeprav rastejo na kaktusih značilnih oblik tudi ob jadranski obali, najbrž le malo ljudi ve, da so plodovi užitni. Morda tudi zato, ker jih obdajajo ostre bodice, katerih vršički se radi odlomijo in ostanejo v rokah, ali še huje, v ustnicah sladkosneda, ki bi se z njimi želel posladkati. Plodovi so namreč zelo slastni, sladki in svežega okusa.

Na srečo jih v trgovinah prodajajo že brez bodic, saj uspevajo tudi gojene sorte, ki bodic sploh nimajo. Domovina opuncij je Južna in Srednja Amerika, od koder so jih morjeplovci zanesli po svetu, tudi na obale Jadranskega morja. Če se bomo hoteli posladkati s plodovi med skalovjem, kjer rastejo, se bomo morali dobro oborožiti z ustreznimi pripomočki. Plod primemo z debelim kosom lubja ali s prijemalko in ga odtrgamo. Da je zrel, bomo spoznali po rdeči ali oranžni barvi. Opuncija vsebuje veliko kalcija in vitamina C, še bolj pa je bogata z velikimi količinami dragocenega magnezija in kalija, ki skrbita za sproščene mišice, ožilje in živce – dejstvo, ki je še posebej pomembno pri boleznih srca in ožilja.

Pridelujejo jo še v Južni Ameriki, v Afriki in v Španiji. Danes že vzgajajo vrste opuncij brez trnov, vendar pa moramo po nakupu sadeže vedno pozorno pregledati in odstraniti morebitne ostanke trnov. Ta do deset centimetrov dolg hruškast sadež se razvije iz čudovitih rumenih cvetov kaktusa, ki izvira iz Mehike. Zrel sadež ima rumenkasto zeleno in trdno lupino s številnimi temnimi vozlički. Užitne so le obarvane kaktus fige, zato moramo biti pri nakupu na to pozorni. Pod bodičasto kožo opuncije je sladko in sočno meso. Njegova barva se giblje od rumeno oranžne do rdeče barve in je polno majhnih in užitnih pečk. Okus indijske fige nekatere spominja na hruške, druge pa na lubenice. Skupni imenovalec pa je, da je meso osvežilno, sladkega do rahlo kiselkastega okusa in zelo rahlo. Ker je ta sadež tako osvežilen in je njegova aroma tako blaga, se izvrstno poda k sadnim solatam, sladicam, sorbetom, kompotom in sladolednim kremam. Dobro se prileže tudi solati s šunko, perutnini, škampom in dimljeni postrvi. Po nakupu jo lahko doma hranimo še dva do tri dneve pri sobni temperaturi.

Opuncija je zelo okusna tudi kar surova, brez kakršnihkoli dodatkov. Najbolje je, da jo primemo z rokavico ali servieto ter jo razpolovimo in z žlico izdolbemo sadno meso. Lahko pa tudi meso iztisnemo od zgoraj navzdol z lupine in iz njega pretlačimo sadno pasto ter jo ponudimo kot desert brez drugih dodatkov.

 

Viri: http://www.kulinarika.net, http://www.rozeinvrt.si

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook