Kmetijstvo objavil

Informacije laboratorijev v zvezi z izbruhom bolezni, ki ga povzroča patogeni sev e. coli v Nemčij

Nemški laboratorij je potrdil rezultate
analiz, da so bili surovi kalčki v odprtem pakiranju, najdeni pri eni od
obolelih družin, okuženi z enterohemoragično bakterijo E. coli (EHEC),
sev O104: H4. Okuženi kalčki iz obrata za pridelavo zelenjave v Spodnji
Saški so bili distribuirani izključno v Nemčiji. V Sloveniji velja od
27. 5. poostren nadzor nad svežo zelenjavo. Do sedaj so znani rezultati
za 160 od 196 odvzetih vzorcev in so vsi negativni, kar pomeni, da so
pregledana živila varna. Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in
hrano (IRSKGH) ter Veterinarska uprava RS (VURS) bosta aktivnosti
poostrenega nadzora prilagajala ugotovitvam preiskav v Nemčiji.

Nemški laboratorij (Bundesinstitut für Risikobewertung) je potrdil
rezultate analiz deželnih oblasti Nordrhein-Westfalen. Surovi kalčki v
odprtem pakiranju, najdeni pri eni od obolelih družin, so bili okuženi z
bakterijo EHEC, sev O104: H4. Ta rezultat laboratorijske analize je
nadaljevalni člen verige preiskav, ki kažejo, da so surovi kalčki
pomemben vir EHEC infekcij pri ljudeh v zadnjih tednih in dodatno
potrjuje epidemiološke izsledke. Gre za identičen sev, kot so ga
izolirali tudi pri obolelih osebah. Nemške oblasti še vedno opozarjajo
na primerno higieno pri ravnanju z živili v vsej živilski verigi, kot
tudi v gospodinjstvih.

Okuženi kalčki izvirajo iz obrata za pridelavo zelenjave na Spodnjem
Saškem v Nemčiji, ki je bilo že na podlagi epidemioloških preiskav
označeno kot potencialni vir okužbe. Nemški organi uradnega nadzora
varnosti živil so objavili tudi prejemnike kalčkov iz tega obrata, ki
kažejo, da je bilo blago distribuirano izključno v Nemčiji.

V Sloveniji od 27. 5. 2011 velja poostren nadzor nad svežo zelenjavo.
Dodatno je bilo tako opravljenih okrog 180 pregledov in odvzeti so bili
103 vzorci. V vzorčenje je bila vključena tudi sveža zelenjava
slovenskega porekla. Večina pregledov in vzorčenj je bila opravljena v
fazi distribucije.

Ugotovitve nemških preiskav in našega poostrenega nadzora kažejo na to,
da izbruh bolezni, katere povzročitelj je EHEC O104: H4 ni nikakor
povezan z dogajanjem na slovenskem trgu sveže zelenjave, kot tudi ne s
slovensko gostinsko ponudbo.

VURS je do sedaj odvzel skupaj 93 vzorcev različnih živil živalskega
izvora. Analizni izvidi so pokazali, da je 80 vzorcev negativnih na
prisotnost E. coli, pri ostalih se preiskave še nadaljujejo.

VIR: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook