Kmetijstvo objavil

Ingver – za hladne dni

Pri nas se o ingverju ne ve veliko. Mogoče ste za njega slišali, ko je kdo omenil ingverjevo pivo, možno pa je, da ste se v prodajalnah zdrave hrane ali zeliščnih lekarnah
srečali s korenino čudne oblike, ki spominja na roko, in ji zato pravijo
tudi ingverjeva roka.

Njegovo raznovrstnost kot začimbo in zdravilno sredstvo moramo še
odkriti. V kitajski in indijski naravni medicini je ingver pogosto
uporabljeno in preverjeno sredstvo. Ingver je prava začimba za hladne
dni, saj vas lahko zares ogreje. Če se vaša notranja temperatura znižuje
jo lahko ingver poviša. Segreje nas tako, da spodbudi cirkulacijo in
povzroči, da se vsi telesni sokovi bolje pretakajo. Ali imate stalno
hladne roke in noge, pozimi opažate utrujenost in pomanjkanje energije,
ali imate slabo cirkulacijo, slabo prekrvavitev nekaterih delov telesa
ali pa se vaše rane celijo prepočasi? Z rednim uživanjem ingverja se vam
bo cirkulacija popravila in telo bo ponovno segreto. Delovanje ingverja
se da primerjati z delovanjem vroče kopeli ali savne. S povečano
cirkulacijo krvi in ostalih telesnih sokov popuščajo krči in napetost,
žile se razširijo, srce pa se končno razbremeni.

Ingver pri prehladu in povišani temperaturi

Pri prehladih in virozah katere se pojavijo v hladnem obdobju si lahko
pomagamo z ingverjevim čajem , kopelmi in obkladki, saj ta azijska
začimba deluje blagodejno in posredno zdravi, saj se zaradi povečanega
dotoka krvi in limfe krepi obrambni mehanizem in znojenje, s katerim se
iz telesa izločajo škodljive snovi. Pri gripi z visoko temperaturo je
potrebno paziti, da se ingver uporablja samo kadar je temperatura
pospremljena z mrzlico in splošno potrebo po toploti. Tudi kadar je
temperatura nizka pa bi radi dosegli dobro znojenje, bo ingver opravil
svoje. Korenine pa ne smete uporabiti če je pacijent zelo rdeč, se
veliko znoji in ima visoko temperaturo.
Ingver, idealni sopotnik

Če spadate med ljudi, ki se na potovanje odpravijo samo s plastično
vrečko, saj imate potovalno bolezen pa s tabletami proti slabosti niste
zadovoljni, potem vam priporočamo, da pol ure pred odhodom na potovanje
spijete 1 gram suhega ingverja. Tako na vzhodu kot na zahodu obstajajo
številne študije o delovanju ingverja pri potovalni bolezni, kakor pri
bruhanju in slabosti po operaciji in narkozi. Ingver pomaga ne samo pri
slabosti, ampak tudi pri tegobah s prebavo, ter ustvarjanu plinov in
bolečin v želodcu. Zahvaljujoč delovanju svojih eteričnih olj, ingver
zmanjšuje naseljevanje bakterij v debelem črevesju. Dodatna sposobnost
te korenine pa je tudi v tem, da delu na oljše vpijanje hranilnih snovi v
črevesju. Zmanjšuje napihnjenost, pline in ostale prebavne tegobe. V
indijski medicini se ingver pogosto označuje kot ˝spremljevalec˝ in
˝voditelj˝ ostalih snovi do njihovega cilja. Ayurvedska (indijska) in
zahodna medicia izpostavljajo stimulativno moč  te začimbe v želodcu in
črevesju, od tu izhaja tudi njegova sposobnost da pomaga pri izločevanju
strupov in pri spodbujanju izmenjave snovi.

Ingverjev čaj

Za eno šalico potrebujete 1 gram naribanega ingverja, dodajte mu sok
polovice limone, šalico napolnite z vročo vodo in po potrebi posladkajte
z medom.

Obkladki z ingverjem

100 gramov svežega ingverja zavijte v krpo ali dajte v platneno vrčko,
to pa postavite v vročo vodo, ki ne vre (okoli 70°C). Pustite stati,
dokler se voda ne obarva rumeno. Idealno bi bilo, da se tekočina ne
ohladi. Vzamete brisačo, jo namočite v to tekočino in položite na prsa.
Postopek ponavljajte, doler rdečica kože ne pokaže, da se je
prekrvavljenost kože povečala.

Kuhano vino z ingverjem

Začimbe za kuhano vino lahko pripravite vnaprej in jih shranite v
stekleni posodici. Potrebujete cimetove palčke, klinčke, korenino
ingverja, limono in pomarančo.
Priprava: V lonec zlijemo 2 litra rdečega vina in dodamo 4 žlice rjavega
sladkorja. Na nizki temperaturi kuhamo in mešamo, dokler se sladkor ne
stopi. Dodamo začimbe za kuhano vino ter na krhlje narezano limono in
pomarančo. Segrevamo in preden zavre posladkamo po okusu. Pustimo stati
eno uro in pred uživanjem ponovno segrejemo.

OBJAVIL/A IVAN BUČAR, ING.KMET.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook