Inovacija – PENINA OCEANUS

Zorenje: 6 mesecev na dnu morja

Značilnosti: suho vino, 1,4 g/l ostanka sladkorja in 13,1 odstotka alkohola, z nižjo kislino, nežnega vonja in okusa, s številnimi in intenzivnimi drobnimi mehurčki.


V grški mitologiji je bil Oceanus sin boginje zemlje Gee in boga neba Urana. Predstavlja boga štirih voda, ki obdajajo zemljo. S ponosom predstavljano prvo penino v Evropski uniji, pridelano po klasični metodi, ki je fermentirala in zorela na dnu Piranskega zaliva Slovenskega morja.
Morski ekosistem je svojo neizmerno lepoto odtisnil na steklenice in jih okrasil s školjkami, nitkarji, cevkarji in drugimi organizmi in tako razkril del svoje umetnosti.

»Za rojstvo Oceanusa se moram posebej zahvaliti hčerki Tamari,« je zbrane nagovoril Silvo in nadaljeval, da je bila prav ona »krivec« za vse to, ker se je pred dvema letoma začela aktivno ukvarjati s potapljanjem. »Ko nama je nekega dne pripovedovala, kako je bilo na potopu, kako so njeni tovariši poskusili celo penino pod vodo in eno zakopali v pesek ter jo pustili za naslednjo sezono, se nama je z ženo Alenko porodila ideja, da bi tudi našo penino dali v morje,« je nadaljeval. In se je zgodilo. Vino belega pinota je najprej zorelo v lesenih sodih do zgodnje pomladi na Štajerskem, nato so šle steklenice s kronskimi zamaški na sekundarno fermentacijo in zorenje 18 metrov pod morsko gladino, kjer je stalna temperatura 12 stopinj Celzija. V začetku oktobra so jih potegnili iz morja. Od 300 steklenic jih je 200 ostalo nepoškodovanih, na njih so si drobceni morski organizmi ter ostrige ustvarili domovanje. Nas pa je najbolj zanimalo, kaj se skriva v steklenici.

Vinogradnik Silvo Črnko z družino povabil peščico gostov na Jareninski vrh, kjer so premierno okusili penino z imenom Oceanus (po grškem predniku bogov in očetu voda). Ta je zorela dobrih šest mesecev v morju, sredi Piranskega zaliva, pod ribogojnico  Piranskih brancinov Fonda. Zgodba, ki je na svojstven način združila Štajersko in Primorsko, je na premierno odpiranje privabila celo predsednika države dr. Danila Türka.

Oceanus je ekstra suha penina, z 1,4 g/l ostanka sladkorja in 13,1 odstotka alkohola, z nižjo kislino, nežnega vonja in okusa, s številnimi in intenzivnimi drobnimi mehurčki. V vinski kleti Črnko na Jareninskem vrhu je kot prestižno poslovno darilo naprodaj za 200 €, na voljo bo tudi v nekaterih izbranih restavracijah. /S. C./

VIR:

http://www.crnko.net/Slo/1Foto9.htm

http://www.revija-vino.si/vinoportal/index.php?option=com_content&task=view&id=428&Itemid=116

http://24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/penina-z-dna-morja.html

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook