Italija izvozi vse več vina

Italija, Španija in Francija proizvedejo več kot polovico vse svetovne proizvodnje vina. V letu 2006 je Italija proizvedla več kot 52.000 milijonov hektolitrov vina. Ta količina predstavlja več kot 19 % proizvodnje vina v svetu. Italija se uvršča na prvo mesto po količini izvoženega vina. Sledijo ji Francija, Španija in Avstralija, ki skupaj kontrolirajo večji del svetovnega trga.

Kljub temu, da je povpraševanje po Italijanskih vinih na domačem tržišču v zadnjih letih upadlo, zato ker večina mlajšega prebivalstva v Italiji preferira pitje piva in drugih alkoholnih pijač, in vlada v Rimu vodi kampanjo proti zlorabi alkohola; izvoz še vedno raste. Izvoz predvsem kontinuirano raste na Kitajsko, v Rusijo in Brazilijo. Kitajska, Rusija, Brazilija so po mnenju strokovnjakov še vedno dežele, kjer naj bi šele sedaj odkrivali čare vina. Tako je najverjetneje, da bodo ti omenjeni trgi ključni za rast Italijanskega izvoza vina, dokler se glavno tržišče Združene države Amerike še vedno ni docela opomoglo. Vrednost izvoza vina iz Italije, ki se s Francijo bori za titulo največjega proizvajalca v tem sektorju  se je v letu 2011 povečalo kar za 11%. Po poročanju tiskovnih agencij naj bi izvoz narasel že na 3,9 milijarde evrov, medtem ko se za letošnje leto pričakuje še nadaljnjo 10 % rast.

Poleg držav iz skupine BRIK (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska) se Italija namerava osredotočiti tudi na druga tržišča. Po mnenju Lamberta Valarina Gancia predsednika organizacije trgovcev z vini Federvini, naj bi se Italija morala usmeriti tudi na trge vzhodne Evrope. Ta tržišča so po mnenju strokovnjaka še vedno razmeroma majhna ampak vsi trendi kažejo na to, da zelo hitro rastejo. Nadaljnja  rast Italijanskega vinarstva naj bi bila tako močno povezana z izvozom.  

Italijanski izvoz vina v Združene države Amerike kot največje tržišče na svetu, je bil povečan tekom leta 2010 za 11,5% na  827,3 milijonov evrov. Velik naskok pa beležijo v izvozu v Rusijo, ki naj bi se po mnenju strokovnjakov za neverjetnih 60%. Izvoz na Kitajsko pa naj bi več kot podvojili in ta trenutno znaša  40,7 milijona evrov. Povpraševanje na domačem tržišču, ki predstavlja dve tretjini vseh prodanih Italijanskih vin pa še vedno pada. Ta velik padec večina pripisujejo v spremembi kulture pitja alkoholnih pijač med mlajšimi Italijani. Italijanska potrošnja vina po prebivalcu padla iz 45 litrov v leto 2007 na 40 litrov. V osemdesetih letih pa naj bi znašala 100 litrov na prebivalca letno.

Zvone Trebižan

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook