Izberimo prava semena

Seme je za uspešen začetek življenja rastlin izredno pomembno ampak običajno njegov pomen zanemarjamo. Dober start pomeni, da bo rastlina imela tudi kasneje več moči in energije v boju proti različnim boleznim. Prav zaradi tega je potrebno izbiri semena posvetiti več pozornosti.

Čeprav je seme videti mrtvo je v resnici živo in ves čas počasi diha. Hranila, ki jih je rastlina v seme uskladiščila za uspešen vznik se ob dihanju porabljajo. Rastlina je v semenu shranila toliko hranil kolikor jih potrebuje za kaljenje in za nastavek pravih listov. Šele, ko porabi svoja hranila je nova rastlina sposobna črpati hranila tudi iz tal in jih uporabiti za rast, cvetenje ter obrambo proti boleznim. Zelo pomembno je koliko je staro seme, ki ga bomo sejali ter kje in na kakšen način je bilo seme pridelano. Kadar pridelujemo seme doma je zelo pomembno, da pobiramo prva semena in samo iz zdravih rastlin. Pazimo kako ga skladiščimo, predvsem seme, ki ga poberemo doma najprej na zraku dobro posušimo in ga nato shranimo. Vedno ga hranimo v vrečkah iz papirja ali iz blaga, (nikoli ne v vrečke iz plastike) ter jih pospravimo na suh in temen prostor. Pomembno je, da seme hranimo čim manj časa in ga porabimo kolikor se le da sproti. Če seme kupujemo ga kupimo dovolj zgodaj.

Seme se med seboj razlikuje po barvi, obliki in velikosti in tudi po tem, da lahko rečemo, da je seme staro. Staro seme težje in počasneje kali vse to pa se kasneje pozna na novo zraslih rastlinicah, ki so občutljivejše na bolezni in imajo manjši pridelek.  Najbolj občutljivo seme je seme enoletnic, ki zelo pogosto slabo kali že v prvem letu zato je dobro, da za setev predvsem cvetlic vsako leto kupimo seme na novo. Semena zelišč vsebujejo veliko eteričnega olja zato je njihovo seme kaljivo krajši čas. Že dve leti staro seme kali dosti slabše, starejšega pa je dobro, da se izognemo. Le eno leto kali tudi seme peteršilja, črnega korena in pastinaka zato je dobro, da seme porabimo takoj, starega pa zavržemo. Dve leti so kaljiva semena korenčka, kolerabice, komarčka, radiča, čebule in pora. Do tri leta še uspešno kali seme zelene, paprike, bučk, solate, koruze, motovilca in stročnic. Motovilec je seveda izjema in mora biti njegovo seme staro najmanj eno leto. Če imamo semen veliko lahko doma naredimo kalilni test in po 14. Dneh preverimo kakšna je kalivost našega semena.

Da se nam ne bo doma nabrala prevelika količina semena je dobro narediti načrt setve za naslednje leto. V trgovino gremo zato le s seznamom za nakup semen, saj nas polne police semenskih vrečic slej kot prej zavedejo. Dobro je tudi, da ne gledamo sličic, ki so na vrečkah temveč se že sami prej pozanimamo posebnosti  določene sorte rastline, ki jo imamo namen vzgojiti. Bolje kakor verjeti prav vsem označbam na vrečkah je dobro upoštevati svoje izkušnje ali pa za nasvet vprašati izkušene vrtnarje.

Več o tem: Moj bio vrt – Krater Media

Z.L. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook