IZBIRA SADJA IN ČAS OBIRANJA

 Kakovost soka zavisi tudi od tega kakšne kvalitete je sadje. Uporabiti moramo jabolka, ki so dovolj sveža, zrela in tudi čista. Pri prenašanju sadja moramo biti previdni, da ne nosimo pretežkih bremen in, da si ne poškodujemo hrbtenice. Če želimo pripraviti mošt je najbolje, da uporabimo jabolka in hruške. Sladkih sort naj bo dve tretjini, kislih pa eno tretjino. Če dodamo nekoliko več hrušk bo mošt nekoliko manj kisel, vendar pa lahko v tem primeru uporabimo več kislih jabolk pa pridemo spet na isto. Za sladki jabolčni sok v pretežnem delu uporabimo sladka jabolka. Nekaj lahko dodamo tudi hrušk, vendar te naredijo nekoliko grenak okus. Tukaj je možno izbrati kar nekaj različnih kombinacij. Za pripravo soka pa moramo seveda izbrati primerno sadje. Za pripravo mošta in soka so priporočljiva jabolka:bobovec jonagold in delišes, za hruške pa : tepka, vinska moštarica… Pomembno je, da znamo prepoznati kdaj je sadje zrelo. Če jabolko prerežemo in ugotovimo, da so pečke še zelo svetle barve, to pomeni, da moramo z obiranjem počakati še nekaj tednov. Podobno pravilo velja tudi pri ugotavljanju zrelosti sadja s tresenjem. Če se sadež težko odtrga in za to porabimo veliko moči, pomeni, da naj počakamo še kakšen teden. Takrat bo obiranje lažje in bomo zanje porabili manj moči. Že v sadovnjakih pa lahko merimo vsebnost sladkorja v sadežih. Z obiranjem lahko začnemo ko je stopnja sladkorja v sadežu najmanj 50. Velja pa pravilo, da dlje ko sadež prejema sončne žarke bolj je sladek.   Nekaj dni pred obiranjem sadja travo, ki je v sadovnjaku pokosimo. Preden se lotimo otresanja poberemo lepo namizno sadje. Nato pa pričnemo z otresanjem, da sadeži namenjeni moštu padejo na tla. Take sadeže potem pobiramo iz tal. Priporočljivo je, da preden otresemo sadje  pod drevo damo večjo ponjavo. Za skladiščenje namiznega sadja uporabimo vrečke, košare ali zaboje. Vrečke ne smejo biti plastične, kajti v takih vrečkah začne sadje plesneti. Nekateri si pri otresanju pomagajo s kljuko in lestvijo, vendar moramo biti pri tem previdni. Nikakor ne smemo uporabljati lestev, ki so poškodovane. Lestev naslonimo na drevo pod kotom, da se ne prevrne nazaj. Lestev pqa ne smemo naslanjati na šibke veje. 

Avtor: Bučar Ivan

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook