Zanimivosti objavil

Izbrali so šampiona

Po več kot mesecu dni, po enajstih  ocenjevanjih  z najmanj osem degustatorjev na vsako ocenjevanje. V sklepnem, kjer so najprej določili peterico nato pa še šampiona in dva vice šampiona, je 31 ocenjevalcev iz treh držav (Slovenija, Hrvaška in Italija) izbralo šampiona Zlate oljčne vejice 2011 olje zadruge Rubinum iz Rovinja. Vicešampionska naslova sta osvojila Evgen Glavina iz Šmarij in Vlado Munda iz Liminjana, šampionski olji med sortnimi olji pa sta prejela pridelovalca Fulvio Marzi in Boris Jenko.
Letos je bilo kar 121 vzorcev olja, kar je 15 vzorcev več kot lani in najbolj množično doslej za ocenjevanje Zlata oljčna vejica, katerega organizira Društvo oljkarjev slovenske Istre (Dosi) v sodelovanju z laboratorijem Labs iz Izole.

»Olja so manj intenzivna, v okusu komaj zaznavno grenka z dokaj intenzivno pikantnostjo,«  je poudarila Milena Bučar Miklavčič, ki je vodila ocenjevanje tako kot vsa leta doslej in dodala, da se v senzoričnih zaznavah lanskega oljčnega olja močno pozna vpliv obilnega deževja tako v poletnem kot jesenskem času. Lanska letina je po njenih ocenah veliko manj harmonična od tiste iz leta 2009, kar pričajo letošnje ocene olj. Letos je bil delež olj, ki so si zaslužila oceno nad 7,75 nižji od lanskega, nekaj več kot 40 odstotkov. Lani je bilo takšnih olj kar 60 odstotkov.

Tudi prireditelji so želi pohvale na račun dobre organizacije. Rino Šuran iz zadruge Rubinum in dolgoletni ocenjevalec v italijanskem in istrskem panelu je tako pojasnil: »Veliko potujem po Italiji in drugih oljkarskih ocenjevanjih, a zelo redko se soočam s profesionalnostjo, kakršna je na ocenjevanju za Zlato oljčno vejico.«
Novinarji in gostinci pa so imeli nalogo izbrati favorita za naslov najbolj všečno olje. Tudi tega je pobralo olje zadruge Rubinum iz Rovinja in tako poleg šampionskega naslova svojo kolekcijo medalj še obogatilo.

»Spodbudno je, da so v spoznavanje z najboljšimi olji vključili tudi nas, gostince. Konec koncev smo pomembni promotorji teritorija in njegovih pridelkov,« je povedal Tulio Fernetich iz San Rocca iz Brtonigle, že štirikrat zapored proglašen za najboljši majhen hotel na Hrvaškem.

 »Prav je, da se je s takimi ocenjevanji začelo v domačem okolju, da lokalni novinarji sploh vemo, o čem pišemo. Predlagam, da s to idejo prodremo še v notranjost Slovenije, na primer na radgonski sejem, gostinske in turistične sejme, sejme domačih dobrot …« je svoje mnenje sklenil Iztok Umer, novinar Slovenskih novic.
Kot kaže so gostinci in novinarji istega mnenja in sicer, da je takšno promoviranje dobrodošlo.

Vir:
Primorske novice, 21. april, 2011

 Objavil/a Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.   

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook