Zanimivosti objavil

Jabolčni žele

Popolnoma zrela jabolka zreži na krhlje, odstrani muho in pecelj ter daj v dobro pološčeno posodo in jih polij s toliko vode, da so vsi pokriti. Potem jih kuhaj, da se zmehčajo ne pa razkuhajo. Nato jih precedi skozi snažen prt. Stiskati ne smeš, ampak naj tekočina sama odteče.

Na liter odtečenega soka vzameš od ½ do ¼ kg sladkorja, odvisno kako kisla so jabolka. Sladkor polij s ¼  l vode ter ga kuhaj, da se zgosti in postane bel. Na kuhan sladkor vlij odcejen sok, pridno mešaj in kuhaj. Prideni tudi malo limonovega soka.
Vre naj tako hitro in tako dolgo, da se kapljica na dvignjeni kuhalnici gosto potegne. Še vroč žele vlij v dobro ogrete kozarce.

Mrzle zaveži in shrani. Za žele so primerni taki kozarci, ki so zgoraj in spodaj enako široki, ali spodaj celo ožji. Žele lahko uporabljaš pri tortah, boljšem pecivu ali pa kot marmelado.

 

Irena Likon
Vir:
Zakojšek, P.: Praktična kuharica, Ljubljana, 1952, Kmečka knjiga

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook