Zanimivosti objavil

Jamar – gospod med siri

Štiri mesece zori v kraški jami in to 70 metrov pod površjem. Glas o siru, ki ga prideluje Dario Zidarič iz Praprota na Tržaškem krasu, se je razširi preko vseh sosednjih meja. In to tako zelo, da je na »svojega« Jamarja  potrebno čakati dva meseca – saj je gospod med siri razprodan že vnaprej.

Dario Zidarič tako kot jamarja tudi ostale mlečne izdelke (siri in skuta) največ proda v severni Italiji, Avstriji in Nemčiji. Prepričan je, da kmetijstvo na Krasu ima prihodnost le na pravi način se ga je treba lotiti.
»Kras nam daje absolutni presežek in mi, ki se s tem ukvarjamo, nimamo nobenega problema v prihodnosti. Samo pametni moramo biti. Jaz sem začel nekaj pomembnega ustvarjati šele v trenutku, ko nisem več razmišljal ekonomsko. Stvari so se začele obračati, ko sem začel delati tisto, kar sem podzavestno čutil, da moram,« pojasni kako se je vse skupaj začelo.

Postopoma so se pričela porajati vprašanja kako spuščati sir v jamo, ki se nahaja na robu gozda za hišo. Razmišljal je tudi o sami reji krav. Izbral je črno-belo pasmo katero danes krmi le s kraškim senom ter koruzno in sojino moko. Krave na dan dajo 20 litrov mleka, kar kot sam prizna, je za to pasmo skorajda smešno.
Sir izdeluje le iz surovega mleka. Kolesa mladega sira zori nekaj dni, nato ga zmelje, doda piransko sol in s to zmesjo napolni manjše kalupe. Po nekaj dneh sir ovije v kuhinjsko brisačo.  Sir ostane še dva meseca na policah sirarne, naslednje štiri mesece pa »preživi« v jami. Čisto na koncu ga čaka še mesec sušenja v kleti.
»Vse to je sad fantazije in sproščenosti. Podzavestno misliš, čutiš, delaš in narediš. Iz tega potem nastane zgodba. Sam se skušam temu gospodu siru prilagajati. Tako nastane sir ‘močnega’, izrazitega okusa, ki pa je mehak, čeprav siri podobnega okusa običajno zorijo dlje in so trdi.«

Sir izraz območja

»Mi na Krasu imamo to prednost, da smo Kraševci in da prodajamo Kras. Pika. Zato moramo biti dobri, ker če delamo dobro, nimamo konkurentov. Tak pridelek je treba znati pravilno predstaviti potrošnikom. Ti so, posebej na italijanski strani, vedno bolj pozorni na te stvari, saj 70 odstotkov obolenj izhaja iz slabe prehrane (Vir:Primorske novice, 21. januar 2012).

M-V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook