Vrtnarstvo objavil

Janež, v našem vrtu vsestransko uporaben okras

Janež je enoletna, do pol metra visoka rastlina, ki jo najdemo na marsikaterem slovenskem vrtu. Še posebej dobro njegova semena poznamo mame, ki smo kadarkoli imele težave s kolikami pri dojenčkih, prav tako pa je v kombinaciji s kamilico, kumino in s komarčkom nepogrešljiv v čajni mešanici za male otroke. Takšen čaj napreč preverjeno učinkovito deluje pri napihnjenosti in pomirja krče v črevesju.

Janež je rastlina, ki so jo uporabljali že v starem Egiptu, v času Rimljanov so ga gojili v Toskani, od tam pa se je razširil po celotni centralni Evropi. Najbolje uspeva v rahli in malo sušni zemlji, naše podnebje mu vedno ne ugaja, toda letošnje poletje je bilo poletje, ki mu je bilo izjemno po godu. Beli cvetovi, ki se pojavijo skozi poletje oddajajo nežen in rahel vonj in so priljubljena paša čebel. Če ga gojimo na gredi in ne želimo veliko semena, cvetove v vsakem primeru porežemo saj se nam lahko prav rado zgodi, da bomo imeli drugo leto celotno gredo janeža. Janež je zelo uporabna rastlina in jo lahko z velikim veseljem uporabimo pri peki najrazličnejših slaščic (verjetno prav vsi poznamo slastne janeževe upognjence), lahko ga dodajamo v juhe, likerje, ga uporabimo pri peki mesa. Zelo lep okus daje pudingu in kompotu, dodamo pa ga lahko tudi takrat kadar pečemo domač kruh. Tisti, ki radi eksperimentiramo ga lahko dodamo še v najrazličnejše solate. Odlično se poda k mladi poparjeni zelenjavi, npr. k korenčku in grahu. V Franciji prodajajo janeževe bombone, še bolj pa je poznan janežev liker, ki je odličen aperitiv. Včasih, ko so ljudje verjeli v najrazličnejše stvari so obešali  posušena socvetja janeža nad posteljo, saj naj bi prav takšno početje vračalo mladost. Prav tako naj bi njegov vonj iz hiše odganjal zlo. Danes vemo, da janeževa semena, ki jih poparimo pomagajo pri slabi prebavi, napenjanju, črevesnih krčih in vetrovih, pa ne le pri otrocih ampak v prav vseh obdobjih. Janežev poparek izvrstno pomaga kadar imamo slab zadah, zaprtje ali pomanjkanje teka. Ker prihajamo v čas, ko bodo prehladi in obolenja povezana s njimi nekaj povsem običajnega, je dobro, da vemo, da je janež rastlina, ki zelo olajša izkašljevanje in pomaga pri bolečem grlu, bronhitisu in astmi. Vse mlade mamice, ki imajo težave s dojenjem naj pijejo čaj iz te rastline saj spodbuja tako tvorbo mleka, kakor tudi lažje prebavljanje pri dojenčku.

Recept za čaj iz janeža je preprost, žličko janeževih semen prelijemo s skodelico vroče vode, pustimo, da stoji 10 minut in že se lahko sladkamo ob odličnem čaju.

Besedilo in fotografija:   Zvonka Lešnik

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook