Zanimivosti objavil

Jej brin in smrt bo šla »mim«!

Brin je rastlina, ki je zelo razširjena in če ga ne poznamo v obliki »brinovčka«, pa zagotovo poznamo brinove jagode kot začimbo. Brinov grm je nezahteven, saj uspeva na suhi, celo skalnati podlagi,  jagode pa so temne črno rjave barve in se modrikasto svetijo.

Zgodovina uporabe brina je dolga in že v času razsajanja kuge se je govorilo: »Jej divji janež in brin in smrt bo šla mim!« Opis brina lahko najdemo v vseh zeliščnih knjigah, da je bil med ljudmi zelo čislan, pa kaže tudi dejstvo, da so mu ljudje nadeli kar veliko imen: brin, brancur, brina, črna smreka, smolj, smelinovec in tako dalje. Že od nekdaj so z brinovimi jagodami zdravili virusne bolezni, bakterijske okužbe, z njimi pa so krepili tudi odpornost organizma, mazali rane in lajšali bolečine v sklepih.

Brin je dobil svoje ime po ptici brinovki, ki se prehranjuje tudi z brinovimi jagodami. V srednjem veku naj bi z brinovimi vejami in kadilom poskušali priklicati umirajoče nazaj v življenje, verjeli pa so tudi, da brin loči laž od resnice. Ko je izbruhnila kuga je brin slovel kot preprečevalec smrti in tako so z njegovim lesom kadili sobe bolnikov, pri tem pa zaklinjali smrt, naj se umakne. Mrliče so na brinovih vejah zažigali, kasnejše raziskave pa so dejansko pokazale, naj bi brinov vonj uničeval bakterije, klice in viruse. Tudi pater Simon Ašič je priporočal čistiti zrak v zaprtih prostorih z brinovimi jagodami, vrženimi v žerjavico.

Pri brinu so uporabni vse deli rastline, najbolj razširjena pa je uporaba jagod, ki dozorijo po dveh do treh letih, nabirajo pa se jeseni, predvsem oktobra ali novembra, ko postanejo svetlikajoče se modre barve. Previdnost pri nabiranju ni odveč, saj veje bodejo. Jagode se lahko uživajo cele pri kroničnih prehladih, pogostih vnetjih in bolečih sklepih. Jagode tudi pomagajo pri želodčnih težavah, spodbujajo prebavo, razkužujejo dihala in odpravljajo zgago. Brinovih jagod pa naj se ljudje, ki imajo težave z ledvicami, izogibajo, povsem odpovedati se jim morajo nosečnice!

Brin se uporablja tudi v kuhinji in sicer recimo pri kuhanju zelja, golažev, rib, temnih omak, pri pripravi marinad in podobnega. Uporabljati jih moramo zmerno in predvsem spoštljivo, saj gre za dragoceno in zdravo začimbo!

Vir:http://www.delo.si/clanek/90189

 

N.P.

1

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook