Čebelarstvo objavil

Jelkov (hojev) med

Je temen med z izrazito aromo polnega okusa. Izredno se prileže kot namaz na kruhu.

Čebele ga prinašajo z dreves Jelke.
Povzročitelj medenja je zelena hojeva uš. Razvije se v obdobju od maja
do oktobra. Za pridobivanje medu je pomembno predvsem obdobje junija in
julija. V višjih legah tudi Avgusta. Medenje ponavadi poteka v valovih
in je izredno odvisno od razvoja ušic in fiziološke priprave dreves.
 
Kakor tudi od vremena. Vsaka ohladitev
ali izredna vročina lahko medenje zavre ali celo ustavi (zaradi odmrtja
ušic). Ušice proizvajajo med, tako, da pijejo drevesni sok in za svoje
življenje uporabijo beljakovine v njem. Ker je le teh izredno malo so
prisiljene pojesti ogromne količine soka, da jih dobijo dovolj. V telesu
imajo dva črevesa. V prvega pride sok. To je slepo črevo.
 
Potem pa skozi posebno membrano
preidejo sladkorji v drugo črevo kjer jih čebela izloči. V prvem črevesu
pa se tudi nabirajo odpadni produkti ušice in zato le ta v zelo kratkem
času odmre

Objavil/a Maruša Pišljar

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook