objavil

Jesen je čas za gobe

To je pravi čas, da jih uživamo s testeninami, z mesom ali z ribami. Prava poslastica za poznavalce!

Gobe za rast potrebujejo vlažno zemljo, žarek ali dva sonca, skratka jesen je njihova sezona. V tem letnem času se prireja razne razstave, prireditve, degustacije v čast jesenskim »kraljicam«.

Vsaka regija ima svoje gozdove in svoje specialitete: od slastnih lisičk, veličastnih jurčkov pa vse do bolj preprostih štorovk. Seveda najbolj pomembno je to, da se vedno prepričamo, da so gobe užitne.

______________________________________________________________

GOBJI GOLAŽ

Sestavine:

1 kg pustega govejega mesa narezanega na kocke

500 g svežih jurčkov

čebula, česen, šalotka 3/4

sveži paradižniki

korenje, zelena

rožmarin, lovorjev list

olivno olje

sol, poper

suho belo vino

30 g curry

 

Priprava:

Koščke mesa pomokamo in skupaj z narezano čebulo, šalotko in česnom dobro popražimo. Nato dodamo rožmarin, nekaj lovorovih lističev in eno steblo zelene. Prilijemo kozarec vina in počakamo, da vino izpari. Kuhamo 15-20 minut, dodamo curry, nekaj juhe da razredčimo, paradižnike narezane na koščke. Vse skupaj pokrijemo in na majhnem ognju kuhamo približno dve uri. Ko je potrebno dodamo zajemalko juhe. Posodo odkrijemo dodamo 2-3 korenčka narezana na manjše koščke, ponovno pokrijemo in kuhamo še 30 minut. Odstranimo lovorjeve liste in zeleno.

Medtem v ponvi delno pokuhamo narezane jurčke v kateri smo popražili česen z žlico ekstra deviškim oljčnim oljem. Pražimo približno 10 minut, nato potresemo s soljo in poprom.

Gobe dodamo k golažu, dobro premešamo in kuhamo še nekaj minut, da se okusi dobro premešajo. Pred postrežbo pustimo stati pol ure.

Vir in več informacij na:

http://donne.virgilio.it/cucina/cucinato-da-noi/dai-porcini-ai-finferli-tempo-di-funghi.html

M.V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook