Zanimivosti objavil

Jesenske buče

Jesen je tik pred našimi vrati in že veselo trka nanje. Ravno ob tem času lahko na vrtovih opazujemo, kako se debelijo jesenske buče, dobivajo lepo oranžno ali rumeno barvo in končno obliko. Kaj kmalu jih bomo lahko tudi pobrali in uživali v njihovih dobrotah.

Buč je veliko različnih vrst, jedi iz njih pa še toliko več. Iz prav vsake buče lahko pripravimo številne in okusne jedi. Buče lahko kuhamo, cvremo, pečemo, nadevamo, uporabimo za pire in še marsikaj drugega.

Jedi iz buč pripravljajo po vsem svetu: pomembne so v ameriški in zahodnoindijski kulinariki, jedi iz njih pa pripravljajo tudi v afriški in bližnje- ter srednjevzhodni kuhinji.

Buče imajo značilno okroglo ali ovalno obliko. Poznamo pa tudi zavite, podolgovate, debele in tanke. Značilna barva jesenskih buč je močna rumena ali oranžna, ki nam ob zimskih dneh pričara občutek topline in sonca. Buče že od nekdaj veljajo za znak plodnosti – tako pri starih Grkih kot pri Majih in Aztekih.

POZNAMO VEČ VRST BUČ:

Patison: poznana je tudi pod imenom tikva ali jedilna buča. Dozori pozno poleti, zato jo uvrščamo med jesenske buče. Ima bolj moknat okus. Najboljša je, ko je zelo zrela. Tikvo lahko dušimo, kuhamo, nadevamo, pečemo ali cvremo.
Čajota: poznana je tudi kot mehiška kumara, bodeča bučka, kristofene ali časi. Vsaka čajota je nekoliko drugačne oblike, velikosti, barve in teksture. Vsebuje veliko vode. Uporabljamo jo lahko za pečenje, nadevanje ali za pripravo chutneyja.
Zahodnoindijska buča: je bližnja sorodnica navadne buče. Imenujejo jo tudi kalabaza ali zimska tikva. Je prava orjaška buča. Zaradi konsistence in okusa ni najbolj primerna za sladke jedi, sicer pa jo lahko pripravljamo kot vse ostale tikve.
Vrtne buče: So velike, okrogle in oranžne. Odlične so za pripravo pit. Velikokrat jih kuhamo s svežo smetano kot sadje, lahko pa jih uporabljamo tudi kot vrtnine, bodisi nekoliko kuhane ali narezane in ocvrte. Lahko jih tudi vložimo ali pa iz njih naredimo marmelado.

http://okusno.je/clanek/sezonsko/jesen/jesenske-buce.html

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook