Vrtnarstvo objavil

Jesensko nabiranje zdravilnih zelišč

Mineva letošnje peklensko vroče poletje in počasi prehajamo v jesen. Teta, ki nas razveseljuje s svojimi barvitostmi na prav vsakem koraku. V minulih dneh smo nabirali zelišča v celoti, toda čas za nabiranje še vedno ni mimo. Jesen je namreč najprimernejši čas za nabiranje korenin, korenik, nekaterih plodov in semen.

Toda, kako nabiramo korenine in korenike? Korenine in korenike izkopljemo, še preden propadejo nadzemni deli rastlin ter pazimo, da jih pri tem ne poškodujemo. Nato jih kar se da skrbno očistimo in speremo pod tekočo vodo, ki pod prav nobenim pogojem ne sme biti vroča. Nato jih narežemo, saj jih na takšen način veliko lažje in temeljiteje posušimo. Preden jih bomo uporabili, jih zdrobimo.

Nekaj najbolj poznanih rastlin, ki jih nabiramo v jeseni

Jeglič-njegove korenine olajšujejo izkašljevanje ter pospešujejo odvajanje vode. Kot prvi rastlini, ki pomladi pokuka na plano, so mu pripisovali čarobno moč. To je rastlina, s katero si prečistimo kri.

Sladki koren, prepoznamo po močnem vonju in sladkem okusu, prav tako kot jeglič pomaga pri izkašljevanju ter preprečuje vnetja zgornjih dihalnih poti. Pomaga pri hripavosti zato je še posebej priljubljen pri pevcih in govornikih. Prav tako ščiti želodčno in črevesno sluznico pred razjedami.

Milnica, njena korenika draži sluznico in poveča izločanje vseh žlez prebavnega trakta, tudi bronhialne žleze. Torej prav zato pomaga pri izkašljevanju, rahlo žene na vodo in pospešuje izločanje žolča.

Oman, blagodejno vpliva na sluznico bronhijev, blaži kašelj in umirja krče, zbuja tek in krepča. Vendar previdno z njegovo uporabo kajti pretiravanje lahko vodi do želodčnih težav, bruhanja in driske.

Angelika, zdravilni gozdni koren, ki pospešuje izločanje sluzi in izkašljevanje. Njene grenčine pospešujejo izločanje prebavnih sokov in večajo apetit. Prav tako pomirja črevesne krče, napenjanje, blagodejno deluje na sečila, jih razkužuje in je v veliko pomoč pri vnetju mehurja. Sodi v čajno mešanico za čiščenje krvi.

Potrošnik, njegove korenine vsebujejo grenčine, ki stimulativno delujejo na celotno prebavo saj pomaga pri izločanju prebavnih sokov, zbuja tek in povečuje iztrebljanje. Prav tako izboljšuje delovanje jeter in žolčnika. To je priljubljena rastlina, iz katere so pridelovali kavni nadomestek-cikorijo.

Mnogonamenski sabljasti triplat, že od nekdaj uporaben pri celjenju ran in preprečevanju lokalnih vnetjih pri poškodbah na koži. Čaj iz te zeli ugodno vpliva pri vnetjih dihalnih poti.

Pegasti badelj, ena izmed redkih rastlin, ki ščitijo jetra.

Vednozeleni gornik, poznana droga za zdravljenje obolenj ledvic in mehurja. Sečila razkužuje, jih krepi ter pomirja.

Glog, priznano krepčilo za srce in ožilje na blag način ureja pravilno delovanje srca. Izboljšuje prekrvavitev srčne mišice in posredno uravnava krvni tlak.

Viri: http://www.zdrava.si

Z.L.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook