Kaki – zlato jabolko

Kaki ( Diospyros kaki) je vrsta drevesa iz rodu ebenovec (Diospyros). Kaki imenujemo tudi njegov sadež oranžne barve, ki po barvi in strukturi spominja na paradižnik. Je sladkega okusa, tako lupina kot notranjost sadeža pa sta polna koristnih učinkovin. Kaki je sadno drevo subtropskih območij.. Pri nas je še vedno premalo poznan. V deželah daljnega vzhoda je po svoji pomembnosti takoj za agrumi in jabolkom. Že od nekdaj so cenili njegovo prehransko in zdravilno vrednost ter uživali v njegovem sladkem okusu. O tem nam govori tudi pomen njegovega botaničnega imena Diospyros- hrana bogov. Pri nas v Sloveniji zelo lepo uspeva v obmorskih območjih, manj znano pa je, da lepo uspeva tudi v notranjosti Slovenije in daje celo zelo dober in kvaliteten pridelek. Drevo je listopadno, raste dokaj počasi in ob ustreznih pogojih tudi  do 15 metrov visoko. Spomladi se zeleno obleče s širokimi ovalnimi listi, v maju pa se za kratek čas okrasi z rumeno-belimi cvetovi. Jeseni odvrže liste, še nezrele sadeže obirajo v pozni jeseni nekje v novembru, obarvane v oranžno ali rdečo barvo. Nasprotno od splošnega prepričanja ga lahko gojimo na prostem tudi v notranjosti Slovenije, saj začne spomladi brsteti precej pozno, nekje v sredini maja.

Jeseni ne bo nič narobe, če ga pred obiranjem oplazi prva slana. Za kaki je torej zelo majhna verjetnost pozebe. Drevo bi izjemoma lahko poškodovale ekstremno nizke zimske temperature v daljšem obdobju. Na območjih, kjer so v daljšem obdobju izredno nizke temperature, je potrebno mlado drevo vendarle nekoliko zaščititi pred zmrzaljo.

 Ne moremo ga jesti pravkar obranega, temveč ga pustimo, da dozori, se omedi, postane mehak, kožica postane rahlo prosojna, včasih tudi poči. Poseben okus in čar imajo nekateri dozoreli kakiji z rahlim okusom po karameliziranem sladkorju. Seveda, če nam ga uspe vsaj nekaj časa zadržati v ustih in se napajati z neopisljivimi gurmanskimi užitki. Pri nas se prodaja tudi Vanilija kaki katerega ni potrebno mediti, uživamo ga kakor jabolko. Večina sort ima semena, v zadnjem času pa je vedno več sort kakijev brez njih. Najbolj razširjen med brez semenskimi plodovi v Sloveniji je Tipo. Odlikuje ga bogata vitaminska in mineralna vrednost,visoka vsebnost prehranskih vlaken ter nizka vsebnost beljakovin in maščob. Njegova energijska vrednost je primerljiva z energijsko vrednostjo grozdja, mandarin in banan. Odlikuje ga visoka vrednost vitamina A,ki ga vsebuje le malo manj kot najbogatejše sadje marelica in kar trideset krat več kot jabolko. Vsebuje pet krat več vitamina C kot jabolko in le tretjino manj kot agrumi. Pomembna je vsebnost pektinov in taninov,od mineralov pa kalij, kalcij, fosfor in železo. Zanimanje za kaki se povečuje, cenijo ga sladokusci in ljubitelji zdrave prehrane. Zaradi bogate sestavine in naravi prijazne pridelave si prav gotovo zasluži večjo prisotnost v naši prehrani.

Ima veliko zdravilnih učinkov, pomaga pri presnovi, koristen je za ledvice, jetra , oči, v Afriki pa nezrele plodove prerežejo in si z njim drgnejo dlesni pri vnetju dlesni in paradontozi, trpek sok pa lahko uporabimo za odganjanje črevesnih zajedalcev (pol kozarca na tešče) ali pa namočimo vanj prst ali vato in namažemo krvaveče dlesni, herpes in manjše ranice.

Viri:
 
http://www.kakikofol.si,
 
http://www.kalia.si

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook