Konjeništvo objavil

KAKO KUPITI DOBRO PLEMENSKO KOBILO

Želja vsakega rejca, naj bo ta velik ali majhen, je, da ima vsaj eno kvalitetno plemensko kobilo. Dobra izbira kobile, premišljena odločitev pri izbiri plemenskega žrebca in nekaj sreče, vse to nas lahko popelje v profesionalni svet vzreje konj.

Sama izbira plemenske kobile prav gotovo ni lahka in zahteva tehten premislek, izučeno oko kupca in predvsem poznavanje linij znotraj pasme, katero smo se namenili vzrejati. Če v svetu vzreje niste dolgo oziroma nimate izkušenj, potem vam svetujemo, da poiščete strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri izbiri.

Na kaj vse morate biti pozorni pri nakupu plemenske kobile

Če želimo, da naša nova plemenska kobila povrže žrebe brez zapletov, potem mora biti zdrava in vitalna. Močno priporočamo, da kobilo pred nakupom dobro pregleda vaš izbrani veterinar ter presodi, ali je sposobna služiti namenu plemenske kobile. Dobre, kvalitetne živali so navadno višjih cenovnih vrednosti, zato je znesek, ki ga boste odšteli veterinarju skoraj zanemarljiv.

Kar nekaj plemenskih kobil je lažje poškodovanih in ne morejo več konkurirati v tekmovalnem svetu. Te kobile kasneje postanejo plemenske živali in prenašajo svoje dobre gene na potomce. Če jo poškodba v času brejosti ne ovira in ne vpliva na možnost zapletov ob žrebitvi, potem ni ovir, da nakupa ne bi opravili, seveda ob pozitivnem mnenju veterinarja.

Na trgu je veliko zdravih, dobrih plemenskih kobil. Ne tvegajte in izberite zdravo žival.

Tudi pri konjih velja in velikega pomena je, kako bo kobila mlado žrebe vzgajala. Če je plemenska kobila agresivna, plašna in nezaupljiva, potem je večja verjetnost, da bo prav takšno tudi njeno žrebe. Vsi, ki se ukvarjamo z rejo konj dobro vemo, da je obdobje odraščanja izjemnega pomena.

Če boste kupovali kobilo, ki še ni imela naraščaja, potem naj vas ne preseneti dejstvo, da bo ob prvem žrebetu zaščitniška, pogosto pa se pojavlja tudi, da kobila noče podojiti novorojeno žrebe. Razlog je, da kobilo žgečka dotikanje in sesanje seskov in takrat mora rejec posredovati. V hujših primerih celo hraniti na flaško.

Zelo pomembno je, da kobila človeku zaupa in se ne počuti ogroženo. Vsaka kobila tudi ni dobra mati, nekatere žrebe zavrnejo in breme pade na roke rejca. Če se kot neizkušen rejec podajate na pot vzreje konj, potem vam priporočamo kobilo, ki je izkušena ter stabilnega in prijaznega karakterja.

Priporočamo tudi, da kobilo pred nakupom večkrat obiščete. Če ima ob sebi žrebe poskušajte z njim ustvariti kontakt in opazujte, kako kobila reagira. Prodajalca povprašajte, kakšno mesto v čredi zavzema vaša izbrana kobila. Če je vodilna, potem bo verjetno tudi žrebe ko odraste dominantno. Nekateri si tega pravzaprav zelo želijo, spet drugi pa raje delajo z žrebetom, katerega je mama naučila, da se je bolje umakniti. Odločitev je seveda vaša, smiselno pa je še pred nakupom razmisliti, kakšna je prihodnost žrebeta, ki ga boste vzredili. Na podlagi te odločitve naj temelji tudi izbira plemenske kobile ter žrebca, s katerim boste kobilo semenili.

Konstitucija oziroma telesna zgradba kobile nam lahko nakaže kakšne napake ali prednosti v zgradbi telesa bo žrebe podedovalo. Če ima kobila šibke točke, potem je velika verjetnost, da bo žrebe le-te prevzelo. Ob premišljeni izbiri plemenskega žrebca lahko te šibke točke popravite, ni pa to pravilo. Če ima ogledovana kobila dolg hrbet, potem boste pri izbiranju žrebca pozorni na to, da se odločite za žrebca, ki je krajši. Če kobilo krasi dolga glava, z velikimi ušesi, izbirajte med žrebci, ki imajo majhno, kratko glavo in manjša ušesa.

Bodite pozorni na dobre ter slabe lastnosti pri zgradbi plemenske kobile.

Rejec, ki želi v svojo rejo vnesti kri uspešnih, znanih konj, bo temu delu namenil veliko pozornosti. Navadno izkušeni rejci zelo dobro poznajo linije znotraj pasme, ki jo vzrejajo. Če ste šele na začetku svoje rejske poti boste prav gotovo uživali ob raziskovanju rodovnikov in se tako poučili. Naj vam bo vodilo, da dobri konji prihajajo od uspešnih staršev, zato bodite pozorni, katera imena so zaznamovala rodovnik ogledovane kobile. Predvsem bodite pozorni na starša in stara starša kobile. V dobi interneta zelo hitro pridemo do željenih podatkov, če pa niste vešči raziskovanja, se obrnite na organizacijo, ki v vaši državi bdi nad rejo pasme, ki vam je ljuba.

Dobremu rejcu veda o genetiki ni tuja, zato skušajte prebrati kaj na temo genetike pri konjih. Ne samo, da boste ob ogledu kobile izpadli resno, tako vam tudi nihče ne bo mogel prodati “mačka v žaklju”. (Vir: http://www.equigaia.si)

Z.K.

 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook