Konjeništvo objavil

Kako lahko določimo starost konja

Ta članek  bo govoril o značilnostih konjev, v najrazličnejših obdobjih njihovega življenja, vse od samega rojstva, pa do konca življenja. Spoznali bomo tudi zanimiv način določanja starosti konjev, ki je še kako praktična pomoč tudi pri določanju starosti goveda, to je na podlagi zob in njihove obrabe. Brejost traja pri kobili enajst mesecev in nekaj dni. Ko se žrebe ožrebi potrebuje približno pol ure, da vstane na svoje noge in že kar takoj nagonsko išče vime svoje matere.

Prvo mleko, kolostrum je za žrebe izjemnega pomena, saj vsebuje pomembne snovi zato je dobro, da pride čim prej do njega. Kobile dosežejo svojo polno zrelost pri 15 do 24 mesecih, žrebci pa nekoliko kasneje in sicer pri enem letu starosti, a za uspešen razplod niso primerni pred tretjim do četrtim letom. Svojo popolno zrelost dosežejo konji pri 4 do 5 letih, življenjsko dobo pa dosežejo od 20 pa tudi do 30 let, kar je odvisno od pogojev v katerih bivajo. Žrebeta so zelo neproporcionalna, saj so njihove noge v primerjavi s ostalim telesom zelo dolge, kar jim v naravnem okolju  pomaga, kadar morajo bežati pred sovražniki in pred različnimi drugimi nevarnostmi. Žrebci nekje do šestega tedna pijejo le materino mleko, ko jim zrastejo prvi sekalci pa se lotijo tudi žvečenja ostale hrane. Prve tedne se žrebeta ne odmikajo od kobile in so jim nenehno ob strani, kasneje postanejo vedno bolj radovedni in hrabri. Okoli drugega meseca zgubijo žrebički svojo značilno mehko dlako, saj le ta postane vedno bolj gladka in sijoča. Ta čas dobivajo svojo pravo barvo, pri čimer so seveda izjeme lipicanci, katerih je barva pri žrebetih skoraj vedno izključno črna, šele v starosti od deset let naprej počasi dobivajo razpoznavno belo barvo.

Nekje pri šestih mesecih žrebeta odstavimo od kobile, da lahko počasi začnejo svoje življenje. S 12 meseci je žrebe še vedno na dolgih nogah, njegova hoja je še vedno nekoliko nekoordinirana, hkrati pa kaže oblike, ki so vedno bolj podobne odraslemu konju, ta proces traja vse do zrelosti. V tem času ima žrebe mlečne zobe,stranski sekalci pa so postavljeni skoraj vertikalno, kar mu pomaga, da z leti vedno močneje grize. Najboljša konjeva leta so od 5 do 10 leta, v teh letih pa žrebci za razliko od kobil dobijo očnjake, srednji del površine zobovja pa postane vedno bolj okrogel. Določanje natančne starosti konja na podlagi njegovih zob je zato precej bolj težka, ko je konj star med 8 in 20 leti. Obraba sekalcev je tako odvisna tudi od posameznega konja, njegove prehrane, vedenjskih motenj, pa tudi od pasme konja. Kljub vsemu pa je določanje obrabe zob še vedno najboljše merilo za določanje starosti konja.

Iz http://www.zivotinjsko-carstvo.com/konji/zivotna%20dob%20konja.php prevedla

Zvonka Lešnik

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook