Kmetijstvo objavil

Kako ohraniti vitamine v zelenjavi?

 V zadnjem času je veliko govora o vitaminih, njihovem delovanju in potrebah človeškega telesa po njih.  Vitamini so potrebni za človeško telo, saj le z njimi funkcionirajo metabolizem, imunski sistem in ostale življenske funkcije.
   
Telo jih ne more samo sintetizirati, ampak jih mora dobiti tudi iz hrane
rastlinskega in živalskega porekla. Vitamini se v telesu nahajajo v
sklopih encimov, ti pa predstavljajo neko vrsto hrane za celice. Če
celice ne dobijo dovolj hrane, upočasnijo svoje delovanje, s tem pa se
poruši celotno funkcioniranje organizma, kar odpira vrata raznim
boleznim. Velja pa tudi opozoriti, da prevelika količina določenega
vitamina prav tako ni dobra, saj lahko v nekih primerih izzove resno
zastrupitev.

V današnjih časih je možno kupiti razna prehranska dopolnila, ki v
odmerjenih količinah nadoknadijo tudi vitamine, vseeno pa je bolj
priporočen vnos vitaminov s svežo hrano. Pri tem pa naletimo na nekaj
težav. Prehiter življenski stil nam ne dopušča, da bi dnevno dobili
potrebno količino vitaminov iz zelenjave, saj bi za to morali pojesti
okoli pol kilograma zelenjave na dan.

Ali ko kuhate dobite zares isto količino vitaminov kot mislite, da jih zelenjava vsebuje? S
kuhanjem, zamrzovanjem, pripravo in nepravilno kombinacijo hrane se
izgublja potrebna količina vitaminov. Poleg tega pa se je v zadnjih
petdesetih letih zmanjšala nutritivna vrednost živil. Ameriške študije
so pokazale zaskrbljujoče podatke o delitvi individualnih vitaminov v
nekih živilih. Zlasti vitamina B1 in vitamina C.

Sveže surovo sadje in zelenjava je praviloma bolj hranljivo kot kuhano,
čeprav so mnoge vrste hrane okusnejše skuhane. Raziskave so pokazale, da
se s shranjevanjem in kuhanjem izgubljajo znatne količine vitamina B in
C ter bioflavonoidov. Pretirano namakanje sadja, zelenjave in mesa v
vodi se pokaže z izgubo vodotopnih vitaminov v hrani. Priporočljivo je
čim prej shraniti svežo hrano namenjeno za shranjevanje, da bi
preprečili izgubo hranilnih snovi in vitaminov.

Ko kuhamo in sušimo hrano se razgrajujejo mnoge hranilne snovi in
vitamini, še najbolj vitamin C. Ko pripravljamo hrano za sušenje se
moramo odločiti med hitrim in počasnejšim postopkom. Pri hitrejšem
postopku so temperature višje, zaradi česar izgubimo hranilne snovi, pri
počasnejšem in  postopnejšem postopku pa ohranimo več hranilnih snovi.
Če bi sušenje primerjali z ostalimi postopki konzerviranja hrane,
naprimer zamrzovanje, vkuhavanje, bi videli, da taka hrana zagotavlja
večjo hranilno vrednost in količino vitaminov in mineralov. Razen
vitamina C, ki se razgrajuje in ga je potrebno vnesti na drug način.

Če ste se odločili za postopek sušenja morate biti pozorni na naslednje:
hrana sušena na premočnem soncu izgubi veliko količino vitaminov.
Najboljše mesto za sušenje so prostori z dobro zračno pretočnostjo in
nizko vlažnostjo. Kakor rečeno, s kuhanjem se izgublja vitamin C. Na
višji temperaturi se razgradi, kar pomeni, da vroč čaj z limono
pravzaprav nima učinka glede na vitamin C. Da bi ohranili zadostno
količino hranilnih snovi v zelenjavi, jo je potrebno kuhati na pari.
Zanimivo je, da nekatera zelenjava, naprimer korenček in krompir,
izgublja vitamine ko je narezana. Izguba vitamina pri kuhanju se dogaja
tudi zaradi prevelike količine maščobe. Ne cvrite zelenjave, saj se pri
tem igubljajo vitamini, kot so betakaroten, vitamin E in K. Ko pražite
zelenjavo, uporabljajte čim manj maščobe.

Kako pa je s konzervirano zelenjavo? Ko kupujete
zamrznjeno zelenjavo, morate v vrečki začutiti posamezne koščke. Kaj to
pomeni? Če imate v roki eno veliko ledeno kocko pomeni, da je bil paket
odmrznjen in ponovno zamrznjen. Pri tem se je izgubilo veliko število
vitaminov, zato ni priporočljivo kupovati takega proizvoda. Priporočeno
je kupovanje konzerv s čim manj soli, ali brez nje, prav tako brez
sladkorja. Konzervirano zelenjavo počasi pogrejte v lastnem soku. Če
ostane še kaj tekočine, pa je ne zlivajte stran, saj je ta polna
vitaminov, pa jo lahko uporabite za kuhanje ali pa jo enostavno
popijete.

Kadar zamrzujete sami, bi bilo dobro hrano blanširati. Kaj je blanširanje? Na
hitro prekuhati ali pa politi z vrelo vodo. S tem se inaktivirajo
snovi, ki pogojujejo izgubo mineralov in vitaminov. Ta postopek pomaga
pri hrani, bogati z vitaminom C, saj ga ohranja. Ne dajajte preveč
svežega sadja in zelenjave v hladilnik, saj njihova temperatura povišuje
temperaturo hladilnika, ki se avtomatsko povišuje. To pa potem škoduje
hrani v zamrzovalniku, in ravni ohranjenih vitaminov.

OBJAVIL/A IVAN BUČAR, ING.KMET.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook