Zanimivosti objavil

KAKO PRIPRAVITI ODLIČNO KAVO

Kava je lahko tudi nacionalni proizvod Brazilije, toda italijanska kava je tista, ki je postala svetovna znamka.

Poznamo veliko znanih in manj znanih ali eksotičnih načinov, kako pripraviti skodelico užitka. Znana imena kot so irska kava (Irish Coffee), espresso, cappuccino in črna kava (café nero), pa tudi manj znana in bolj posebna, kot sta Carajillo in Yuayang. Irska kava je v bistvu espresso kava kateri dodamo brandy. Yuayang pa je pol kava kateri dodamo mešanico mleka in čaja, tako da ne manjka prav noben okus.

Še en tak recept je Triplo – trojni espresso, kdo ve s kakšnim učinkom na živčni sistem! Mogoče poznate Red Eye (rdeče oko) ali celo Miami Vice zmes 1/3 navadne kave, espressa in na koncu še topla voda s sladkorjem. Morda pa ste že slišali za Galao, to je četrtina kave ostalo je penasto mleko.

Naveličeni običajnega espressa …

Obstaja veliko vrst kave in še več različnih načinov pitja. Od kapučina, brezkofeinska kava (decaffeinato) pa vse do prefinjenih kombinacij kot sta maroška z belo čokolado in mokaccino.

Italijani so znani po tem, da radi pijejo espresso, vendar znan je tudi njihov način kako ga naročijo!

Ko gredo Italijani v kavarno jo naročijo na različne načine glede na njihov osebni okus … postreženo v majhni ali veliki skodelici, s hladnim ali toplim mlekom, dvojno ali močno, … Marsikdo poreče, da pretiravajo vendar kdor pozna njihov način razmišljanja je povsem razumljivo.  

Kavni odmor je za naše zahodne sosede neke vrste ritual v katerem družabnost igra  ključno točko. V družbi dobre kave lahko poklepetate, si vzemite nekaj minut zase in se sprostite. Ne gre samo za preprosto dolivanje nečesa v želodec. Za njih je to užitek z veliko začetnico, nekaj kar se počasi srka, okuša v polnosti njenega okusa in ne samo pogoltne navzdol. Preprosto povedano, slaba kava spravi Italijane v slabo voljo, medtem ko dobra v odlično voljo!

Kako pripraviti dober espresso

Za poznavalce kave je espresso najpomembnejša oblika kave, najčistejši način za uživanje najbolj intenzivne arome in okusa. Mali čudež kemije in fizike, ki je hkrati umetnost ter znanost. Pravilno pripravljen espresso je zelo kompleksen napitek, v katerem se združujejo okusi in arome, zaradi katerih se razlikuje od kave, pripravljene na kateri koli drug način.

Pravilen pretok iz kavnega aparata je 1 ml na sekundo. Za skodelico espressa je potrebnih 25 mililitrov (to je točen odmerek), se pravi 25 sekund.

Če espresso pripravite v 15 sekundah bo del dragocenih snovi ostalo v prahu. Espresso bo imel slabo aromo in grenak okus. V primeru, da je čas priprave 35 sekund pa se bodo iz prahu izločile trpke in neprijetne taninaste snovi.

Vir:

http://www.charmingitaly.com/types-of-italian-coffee/

http://affreschidigitali.blogosfere.it/2011/06/50-tipi-di-caffe-allitaliana.html

http://affreschidigitali.blogosfere.it/2010/08/caffe-tanti-modi-famosi-o-esotici-per-assaporare-una-tazzina-di-piacere.html

http://www.styleciok.it/caffe_perfetto.php

http://www.coffeereview.com/

M.V.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook