Kako shraniti pridelek

 

Velikokrat se ljudje prav iz razloga, ker nimajo pridelka kam shraniti, ne odločajo za pridelavo vrtnin in se iz tega razloga odločajo za sajenje vrtnin na manjše površine, za sprotno porabo. Večina se določa za skladiščenje v zamrzovalnik, a ni še dolgo od tega, ko tovrstnih aparatov niso niti poznali, oziroma ni bil dostopen vsem. Prav iz tega razloga za ljudje odkrili druge načine za skladiščenje pridelkov, ki pa jih še danes s pridom uporabljamo.

Sušenje zelenjave je eden izmed načinov za shranjevanje. Bolj poznano kot sušenje zelenjave je res sušenje sadja in zelišč, vendar lahko sušimo tudi čebulo, korenje, jajčevce, por in zeleno. Sama prednost sušenja je v tem, da s tem dejanjem prihranimo veliko prostora, pa tudi časa, saj na tak način veliko hitreje in lažje pripravljamo jedi. Vendar moramo biti pri sušenje zelenjave previdni, vedno izbirati le kakovostne pridelke, ki so zdravi, pa tudi sveži. Sušimo pri temperaturi, ki ne presega 50 stopinj, le tako dosežemo pravi učinek in to je, ohranjanje vseh snovi, ki so občutljive na toploto. Zelenjavo, ki smo jo posušili, hranimo v dobro zaprtih posodah, v hladnem in temnem prostoru.

Zasipnica je način shranjevanja, ki je bil še kako poznan našim dedkom in babicam, danes pa se ga precej manj poslužujemo. Na takšen način najpogosteje shranjujemo korenovke, saj bi nam le te v majhnih kleteh ali shrambah zavzele vse preveč prostora. Posebej primarna za skladiščenje v zasipnici je zelenjava, kot je repa, zelena, rdeča pesa, peteršilj in korenje. Če si želimo sami izdelati zasipnico vzemimo kartonsko ali leseno škatlo, prav tako lahko vzamemo veliko vedro ali čeber, v katerega nasipljemo pesek ali vlažno zemljo. Za nekatere vrste zelenjave je za shranjevanje primerna tudi žagovina. Nasujemo plast peska, nanj položimo korene oziroma gomolje, zopet damo plast peska in nato gomolje, dokler ni škatla oziroma posoda polna. Tako pripravljeno zasipnico hranimo na temnem in hladnem prostoru, pri tem pa pazimo, da v prostor ne vdira mraz. Nekoč, pa lahko tudi danes, so za zasipnico uredili del njive ali vrta in sicer tako, da so izkopali približno meter globoko luknjo, jo obložili s listjem in slamo, korene ali gomolje položili v jamo, jih pokrili s listjem ali slamo ter vse skupaj zasipali z zemljo.

Shranjevanje svežih plodov je priročno, a je potrebno poznati nekaj osnovnih pravil. Na takšen način se shranjujejo le popolnoma zdravi plodovi, če jih skladiščimo v kleti moramo poskrbeti za temeljito kroženje zraka. Na takšen način shranjujemo radič, zelje in kitajsko zelje. Po možnosti jih položimo v zabojčke in jih enakomerno porazdelimo po kleti oziroma v prostoru, kjer bomo ozimnico skladiščili. Nekatero zelenjavo lahko skladiščimo tako, da jo položimo na police, ki jih imamo v kleti, ali jih obesimo v mreže.

 

Vir: http://www.slonep.net/vrt-in-okolica/vrtna-opravila/vodic/jesensko-shranjevanje

      http://www.bodieko.si/shranjevanje-pridelkov

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook