Zanimivosti objavil

Kako si pripraviti najboljši domači kis?

Ko so se časi spremenili, je postopek izdelave kisa skoraj prešel v pozabo. A vse več nas je, ki bi to znanje radi obudili, saj imeti svoj domač kis pomeni posebno zadovoljstvo. Pridelati kis iz jabolk, ki smo jih nabrali v domačem vrtu, pa je tudi izziv.

Včasih so ljudje bolj znali uporabiti lastnosti kisa, naj bo to v prehrani, zdravju ali za čiščenje hiše. Po obdobju, ko nismo dali kaj dosti na kvaliteten kis, se v zadnjem času spet zavedamo prednosti naravnega, domačega kisa. Kis v industriji lahko pripravijo tudi brez sodelovanja narave, vodi preprosto dodajo pet odstotkov ocetne kisline in umetne arome in dobijo ceneni kis. Doma pa ga raje izdelamo iz zdravih domačih jabolk, ki jih po možnosti tudi sami pridelamo.

Jabolka razrežemo in pustimo, da nekoliko porjavijo.  Nato v stiskalnici iztisnemo jabolčni mošt in ga natočimo v večjo steklenico ali posodo z vrelno veho. Prednost slednje je, da skozi njo izhaja ogljikov dioksid in tako prepreči, da bi kisik prišel v stik s tekočino. Če vrelne vehe nimamo, na vrat steklenice nataknemo balon. Ko bo iz mošta začel uhajati ogljikov dioksid, se bo balon začel napihovati in preprečil dotok zraka. Kis sicer lahko naredimo tudi iz jabolčnega mošta, nalitega v steklenice, ki jih prekrijemo z gazo, a v tem primeru ne moremo biti prepričani, da bo šlo vse po načrtu.

Posodo z moštom hranimo pri temperaturi 22 stopinj Celzija. Po enem do šestih tednih, kar je odvisno od temperature in količine sladkorja v jabolkih, se ves sladkor iz jabolk spremeni v alkohol in iz mošta nastane jabolčno vino, ki je vmesna stopnja priprave kisa. Fermentacija je končana, ko v vrelni vehi ne zaznamo več mehurčkov. Če smo steklenico začepili z balonom, je fermentacija končana, ko se balon preneha napihovati.

Sledi druga stopnja, fermentacija pod vplivom ocetnokislinskih bakterij. Jabolčno vino prelijemo v večji vrč, mu prilijemo malo dobrega jabolčnega kisa ali dodamo kisovo matico, ki jo položimo na kis, in ga pokrijemo s krpo. Trosi, ki so v zraku, sprožijo fermentacijo. Najugodnejša temperatura za pripravo kisa je 25 do 30 stopinj Celzija. Pri previsoki temperaturi uničimo ocetnokislinske bakterije, ki sodelujejo pri fermentaciji. Če pa je prostor prehladen, bakterije niso aktivne in se kis ne naredi. Čez nekaj tednov bo iz vina nastal mladi kis, ki ga ločimo od usedline, pretočimo v steklenice, pokrijemo in shranimo v temnem in hladnem prostoru. V nekaj mesecih bo dozorel in pridobil poln okus, lahko pa ga porabimo že prej. Jabolčni kis lahko hranimo nekaj let.


Povzeto po: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2010112505595934

4

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook