Zanimivosti objavil

Kastracija in sterilizacija naših mačk

Razmnoževanje mačk je še danes velik problem, ki postaja celo vedno večji. Po enem od izračunov se v Združenih državah Amerike vsak dan rodi 12.000 otrok in 70.000 mačjih in pasjih mladičev. Tudi pri nas je nenadzorovano kotenje mačjih mladičev težava, ki pa se jo da delno omejiti tako, da ljudje poskrbijo za svoje ljubljenčke; da jih kastrirajo oziroma sterilizirajo.

Mačke so svoj način življenja in s tem tudi razmnoževanja prilagodile neugodnim življenjskim razmeram in tako so razvile visok reprodukcijski potencial, da bi omogočile nadaljevanje vrste. V naravnem okolju je veliko število živali hitro zmanjšano zaradi bolezni, parazitov, pomanjkanja hrane ipd, tam kjer pa so pogoji ugodnejši, pa je število preživelih veliko večje.

Mačka ima lahko spove prvo leglo takoj, ko doseže spolno zrelost-to je nekako pri 5 mesecih starosti, gonitev pa traja povprečno 7 dni. Če v tem času pride do oploditve se gonitev prekine, sicer pa se lahko ponovi že po nekaj dneh. Brejost mačke traja povprečno 67 dni, na leto pa ima lahko 1-5 legel (odvisno od razmer, pri nas 1-2 krat letno). Mladičev je v leglu lahko od 1 do 8, vendar se število giblje med 4-5.

Ker mačke praviloma niso vezane na človeka tako močno kot denimo psi, je včasih težko določiti lastnika. Mačke namreč velikokrat hkrati bivajo na več lokacijah, če se gibljejo prosto. Kjer so mačke ves čas v hiši težave pri določanju lastništva seveda ni. Poleg osnovne nege bi moral lastnih poskrbeti tudi za veterinarsko oskrbo, zato da žival ni izpostavljena škodljivim dejavnikom v večji meri kot je potrebno. Kakorkoli že, mačka bo prej ali slej prišla v stik z drugimi mačkami in velika možnost je, da naleti na živali, za katere ljudje ne skrbijo.


Za nadzor populacije potepuških mačk je ključno, da ljudje poskrbijo za kastracijo in sterilizacijo svojih živali. Gre za kirurška posega in sicer pri sterilizaciji samici odstranijo jajčnike, pri sterilizaciji pa odstranijo moške spolne žleze-moda. Poleg preprečevanja razmnoževanja ti posegi tudi vplivajo na socialno vedenje mačk: predvsem se zmanjša teritorialno vedenje, spopadi z drugimi mački, zmanjša pa se tudi tveganje za nekatere bolezni. 

Ljudje so pogosto prepričano, da je dobro, da ima mačka pred sterilizacijo vsaj eno leglo, vendar to v resnici nima nikakršnih dokazanih ugodnih učinkov na žival. Za kastrirane mačke pa se pojavlja prepričanje, da po posegu niso več pravi mačkoni, kar v teoriji nekako drži, vendar pa njihovo bolj mirno obnašanje vsekakor pripomore k njihovemu zdravju in bolj prijetnemu življenju, saj se število poškodb zmanjša, pa tudi markiranje z urinom se navadno preneha. 

Biti lastnik živali ne pomeni samo to, da se z živaljo igramo, jo božamo in negujemo, pogosto to pomeni tudi, da prevzamemo polno odgovornost in naredimo tisto, kar je najboljše za žival in njegovo vrsto. Za katero možnost se zavzemate vi, pa se boste odločili sami.

 

Vir:


Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook